2020 Onur Haftası'nda bir portre: Sarah Hegazi

Sarah Hegazi, sosyalist ve LGBTİ aktivisti bugün bizlere homofobinin öldürdüğünü tekrardan hatırlatıyor.

Onur Çuvalcı

Sarah Hegazi, 1989 Mısır doğumlu, sosyalist ve LGBTİ aktivisti.

Enformatik Sistemleri mezunu ve bilgisayar programcısı.

Muhafazakâr bir orta sınıf ailenin dört çocuğundan en büyüğü. 

2016 yılında lezbiyen olduğunu açıklar. Aynı yıl o vakte kadar bağladığı başörtüsünü de çıkarabilme cesaretini gösterir.  

22 Eylül 2017 tarihinde solisti açık bir eşcinsel olan Lübnanlı müzik grubu Mashrou Leila’nın Kahire’de verdiği bir konserde gökkuşağı bayrağını gururla taşır. Ne var ki Mısır’da LGBTİ bayrağı ve propagandasına tahammül yoktur. Sarah Hegazi üç ay hapis yatar. Bu süre boyunca işkence görür, istismara uğrar.

2 Ocak 2018’de serbest bırakılır. Travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon ile mücadele eder. Her an yeniden tutuklanacağını düşünerek Kanada’ya iltica talebinde bulunur. Kanada’ya gittikten bir ay sonra annesini kanserden kaybeder.

Hegazi, 13 Haziran 2020’de Onur Ayı’nda hayatına son verdiğinde 30 yaşındaydı. Devrimciydi. Giderken şu notu bıraktı: “Kardeşlerime – Hayatta kalmaya çalıştım ve başaramadım, beni affedin. Dostlarıma – bu deneyim acıydı ve ben ona direnmek çok zayıfım, beni affedin. Dünyaya – büyük ölçüde zalimdin, ama affediyorum.”

Hegazi, Sisi rejimine karşı çıktığı için işten çıkarılmıştı. Sisi’yi Mısır modern tarihinin gördüğü en baskıcı diktatör olarak tanımlıyordu. Devrimciler için mücadelenin sınıf mücadelesi olduğunu her fırsatta dile getirirdi.

Hegazi, bize hatırlatıyor: Homofobi öldürür! Eşit yurttaşlık sosyalizmde!