Uludağ'da ağaç katliamı: Maliyeti azaltmak için ormandan doğalgaz hattı geçirdiler

Uludağ'da binlerce ağaç, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası'nın doğalgaz projesine feda edildi. Maliyeti azaltmak için ormandan geçirilen hat, bölgedeki ağaçların kesilmesi ile sonuçlandı.

Serhat Yılmaz

Bursa'da bulunan ve Korunması Gereken Alanlar'dan biri olan Uludağ'da ağaç katliamı yaşandı.

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası'nın doğalgaz hattı projesi için ormandan geçirilen hat, binlerce ağacın kesilmesine neden oldu. 

Hattın ormanın içinden geçmesinin nedeni ise maliyeti azaltmak. Uludağ yolundan da geçebilecek proje, hattın yolunu uzatacağı için maliyetini artıracaktı. 

Projeyi değiştirdiler, oldubittiye getirdiler

Uludağ'da yaşanan ağaç katliamını soL'a anlatan Doğayı Koruma Derneği Genel Sekreteri Sedat Güler, ''Teferrüç'den başlayıp Kadıyayla'ya oradan da Kirazlıyayla'ya doğalgaz hattı yapılıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı bir tesis var orada. Doğalgaz hattı bu tesise kadar ulaştırılacak. Zaten açık olan yoldan yapacaklarını söylediler. Biz de razı olduk'' dedi.

Projenin değiştirildiğini ve söylenen uygulamaların yapılmadığını belirten Güler, ''Fakat sonra proje değişmiş. Bunlar Kirazlıyayla'dan sonra Sarılalan'a dönüp, 15 metre genişliğinde 4 kilometrelik yol açmışlar. Muhtemelen bunu kışın başında yapmışlar. Kar nedeniyle biz yeni farkına vardık'' diye konuştu.

Maliyeti azaltmak için orman katledildi

Doğalgaz hattının Uludağ yolundan geçirilebileceğini ancak maliyeti azaltmak için hattın orman geçirildiğini, ''BTSO tesisi, yola çok yakın. Bu doğalgaz hattı, Uludağ yolundan kazılarak gidebilirdi. Ama ormanın içinden açmışlar. Muhtemelen maliyetin artacağını düşünmüşler'' sözleriyle aktaran Güler, ''Yoldan gitselerdi iki kilometre daha fazla boru harcayacaklardı. Böylece kısaltmışlar yolu'' dedi.

Ayrıca projenin henüz tamamlanmadığını belirten Güler, ''Bu işin yarısı, bir yarısı daha yapılacak. Genişliği 15 metreyi bulan 4 kilometrelik yolda yaklaşık bin ağaç kesilmiştir. Sadece orman olarak da bakmıyoruz. Endemik bitkiler de bulunuyor. Tam bir cinayet'' ifadesini kullandı.

İlk değil

Daha önce de benzer bir proje ile ormanlık alanın katledildiğini hatırlatan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Genel Sekreteri, ''Teleferik projesinde de aynısı oldu. Bundan 6-7 sene öncede teleferik projesi ormandan geçirildi. Biz buna itiraz ettiğimizde, bizi ormana zarar vermekle suçladılar. Biz bu ormanın üçte birini kurtarabildik. Dönemin Bursa valisi de destek oldu projeye. İki bine yakın ağaç kesildi o dönem'' diye konuştu

Sellerin nedeni Uludağ'daki ağaçların kesilmesi

Kestel'de geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketinin nedeninin Uludağ'daki ağaçların kesilmesi olduğunu belirten Güler sözlerini, ''Uludağ Bursa'nın yaşam kaynağıdır. Şimdi seli konuşuyoruz. Selin nedeni Uludağ'ın eteklerindeki ağaçların kesilmesidir. Uludağ'dan şehir merkezine aşırı suların inmesinin sebebi bu. Uludağ etekleri kayın ormanlarıdır. Bir kayın ağacı 10 ton su tutar. Buraları yapılaşmaya açarsanız, betona boğarsanız daha şiddetli yağışlar geldiğinde, daha şiddetli felaketler yaşanır'' ifadeleri ile tamamladı.