Bilirkişi raporu hiçe sayıldı, yağmaya yine onay çıktı: 'Halkın görüşleri dikkate alındı' yalanı

Edirne'nin Keşan İlçesi'ndeki Saros Körfezi’ne yapılmak istenen Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı projesinin ÇED olumlu raporu, bilirkişinin hazırladığı rapor ve bölge halkının mücadelesi sonucunda iptal edilmişti. BOTAŞ tarafından hazırlanan ikinci ÇED raporuna ilişkin de bilimsel veriler bir kenara bırakılarak olumlu kararı verildi. Bölge halkı karara tepkili, mücadeleye kararlı.

Haber Merkezi

Edirne'nin Keşan İlçesi'ndeki Saros Körfezi'ne, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından yapılmak istenen Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı projesinin ÇED olumlu raporu, bilirkişi raporu ve bölge halkının mücadelesi sonucunda iptal edilmişti.

İptal edilen ÇED olumlu raporunun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  6 Mayıs'ta  İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısının gerçekleşeceğini duyurmuş, toplantının ardından ÇED süreci yeniden başlatılmıştı.

BOTAŞ tarafından hazırlanan ikinci ÇED raporu da olumlu sonuçlandı.

'Halkın görüşleri dikkate alınarak' karar verilmiş

İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ÇED olumlu kararının halkın görüşleri alınarak verildiği iddia edildi. 

ÇED olumlu kararı, "Edirne İli Keşan İlçesi Sazlıdere Köyü mevkiindeki Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan ÇED raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup, Edirne Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir" ifadeleriyle duyuruldu.

'Ben yaptım oldu mantığı, bilimi yok sayıyorlar'

Saros Gönülleri, ÇED olumlu raporunun ikinci kez verilmesinin ardından yaptığı açıklamada, ''Saros Gönüllüleri Dayanışması olarak, iki yıldan beri Keşan Kent Konseyinin katkıları ve en önemlisi tüm bölge halkının desteğiyle, çocuklarımıza temiz bir doğa ve deniz bırakabilmek amacıyla haklılığımıza sonuna kadar inanarak, hukuksal ve toplumsal süreci dayanışma ruhuyla yürütüyoruz.
ÇED raporunda yeterli ve gerçekçi bilimsel verilerin bulunmadığını,bilimsel ve teknik açıdan yeterli açıklamayı içermediğini, projenin yakın çevresinde birçok hassas yörenin bulunduğunu ve eğer proje gerçekleşirse, sonuçlarının telafisinin mümkün olmayacağını her fırsatta anlattık. 
Bu gün gelinen sonuç ben yaptım oldu mantığıyla, hukuku ve bilimi  yok saymak, bilimsel raporu ve mahkeme kararını tanımamaktır'' ifadesini kullandı.

'30 gün içinde dava açacağız'

İkinci ÇED olumlu raporuna da itiraz edileceğinin belirtildiği açıklamada, ''30 gün içinde gönüllülerle hep birlikte ÇED iptal davamızı açacağız. Dayanışmamız her geçen gün çoğalmaktadır. Denizimizi, ormanlarımızı korumak için dayanışmamızı ve haklı bilimsel mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Ülkesini ve yaşadığı gezegeni seven ve korumak isteyen insanlar olarak tek isteğimiz; denizimize, tarım arazilerine ve toprağa, ormanlık alana, Saros körfezine, turizme, deniz biyolojisine, balıkçılığa, kuş türlerine, bölgenin flora ve faunasına sahip çıkmaktır. Önceki nesillerden ödünç aldığımız bu mirası geleceğe koruyarak taşımak ve birlikte yaşadığımız tüm canlı türlerinin yaşam hakkını korumaktır'' denildi.

Masa başında ÇED yazanlar ve onaylayanlar...

Açıklamalarının devamında, ''Masa başında ÇED raporu yazanları ve onaylayanları Saros’u birlikte gezmeye davet ediyoruz, Saros’u bir kere görsünler, gerisini onların vicdanına bırakıyoruz. Saros körfezinde yaşayan tüm dostlarımıza ve doğa severlere sesleniyoruz! ÇED iptal davamızı hukuka ve bilime inancımızla daha önce kazandık, yine kazanacağımıza inancımız tamdır. Bunun için asla yılmadan, sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz…'' ifadeleri kullanıldı.

Halka bir faydası yok

Saros Gönüllüleri adına soL'a konuşan bir yurttaş, ''Halk girdiği denizin kirlenmesini ister mi? Halka bir faydası yok projenin. Proje orayı tezgah gibi kullanacak bir proje. Bölge halkına istihdam ya da doğal gaz sağlayacak bir proje değil. Orası iskele olarak kullanılacak, bir yerden likit gelecek, bir yerden doğal gaz çıkacak. Bölgeye faydası yok'' dedi.