Avukatlar direniyor: Savunma susmadı, susmayacak!

AKP’nin barolara yönelik saldırısına karşı ülke genelinde eylemler sürüyor. İstanbul’da binlerce avukat düzenlemeye tepki için Çağlayan Adliyesi önünde bir eyleme imza atarken, Adana’daki avukat eylemine ise polis saldırdı. Samsun Baro Başkanı düzenlemeye tepki için istifa ederken, barolar 3 Temmuz’da Ankara’da ‘Büyük Savunma Mitingi’ düzenleme kararı aldı.

Haber Merkezi

AKP’nin baroları bölen ve kendi kontrolüne almayı hedefleyen düzenlemesine karşı baroların öncülüğündeki eylemler sürüyor. İzmir ve Antalya'da önceki gün yapılan eylemlerin ardından dün İstanbul’da Çağlayan Adliyesi Meydanı’nda binlerce avukat bir araya gelerek AKP’nin baroları hedef alan düzenlemesine karşı mücadelenin büyütüleceği açıklandı. Adana’da yine adliye önünde buluşan avukatlara ise polis saldırdı. Avukatlar saldırılara karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirtirken, 3 Temmuz’da Ankara’da büyük bir miting yapılması kararı alındı.

Çağlayan Adliyesi’nde binler buluştu

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu’nun çağrısıyla dün binlerce avukat Çağlayan Adliyesi Meydanı’nda bir araya geldi.

“Savunma susmadı, susturulamaz” sloganlarının atıldığı mitingde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Siz siyaset yapıyorsunuz diyorlar. Siyaset yapmanın suç olduğu bir ülke söyler misiniz bana? Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar, ölene kadar konuşacağız” derken, ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ı hatırlatarak, “Kimisi ölüm orucunda avukatların. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyor avukatlar. Adil yargılanmak istiyorlar. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybettikleri için direniyorlar” ifadesini kullandı.

Adana’da polis saldırısı

İstanbul dışında Adana ve Gaziantep’de de avukatlar savunma hakkı için eylemdeydi. Adana’da yapılan baro eyleminde polis avukatlara saldırıda bulunurken, saldırıya karşın avukatlar eski Adana Adliyesi önünde eylemlerini sürdürdü.

Gaziantep’de ise avukatlar Demokrasi Meydanı’nda toplandı ve burada bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde baroların sesini kısacak düzenlemeye karşı savunmanın susmayacağına vurgu yapıldı.

Samsun’da baro başkanı istifa etti

Samsun Barosu Başkanı Avukat Kerami Gürbüz, baro seçimlerini ve yönetim şeklini değiştirecek düzenlemeyi protesto edip, "Bunlar baro olamaz. Olsa olsa kendi ideolojilerinin onları destekleyen partilerin borusu olurlar. Biz boru değil, baronun arkasındayız" açıklamasında bulundu. Gürbüz, sözlerinin devamında istifa kararını şu ifadelerle açıkladı:

“Samsun Barosu'nu her zaman siyaset üstü tutmaya çalışarak demokratik bir yargı sergilemeye gayret ettim. Ama iş istenilmeyen noktalara geldi. Bu yasa teklif edilebiliyorsa, bütün bizlere de itimat edilemiyorsa, Cumhurbaşkanımızı hedef alan konuşmalar yapılıyorsa, bu iş çözülemeyecek noktaya gelmiştir. Bana hakkınızı helal edin. Samsun Barosu Başkanlığı görevimden istifa ediyorum.”

Teklif Meclis’te

Binlerce avukatın katılımıyla yapılan eylemlerle aynı gün AKP’den dikkat çeken bir adım geldi. Baroların tüm çağrılarına ve tepkilerine rağmen AKP tarafından hazırlanan düzenleme Meclis gündemine taşındı.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni Meclis Başkanlığına sunduklarını dile getirirken, şöyle konuştu:

Kanunun 1960'da yürürlüğe girdiği tarihte 10 bin olan avukat sayısı 130 binleri aşmış durumdadır. Artan avukat sayısı İstanbul'da 50 bini, Ankara'da 20 bini, İzmir'de 10 bini zorlamaktadır.

Baro yönetiminin yüzde 20 oyla belirlenmesi demokratik değil.

Üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukatın bir araya gelerek ikinci, üçüncü veya dördüncü bir baro kurabilmesine ilişkin düzenleme getiriyoruz

Her Baro Türkiye Barolar Birliği'nde 3 delege ve 1 başkan ile temsil edilecek.

Barolardan ortak karar: Büyük Savunma Mitingi

AKP’nin baroların tüm tepkilerine rağmen ısrarla Meclis gündemine getirdiği düzenlemeye karşı barolar ortak bir karar alarak Ankara’da büyük bir savunma mitingi düzenleme kararı aldı. Yapılan açıklamada, 3 Temmuz günü yapılacak mitinge ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

Biz 19 Mayıs ve 1 Haziran açıklamaları ile 19-22 Haziran Ankara Yürüyüşü’nde çoklu baro uygulamalarına tümden karşı olduklarını açıklayan ve hazırlıkların sona erdirilmesini isteyen baro başkanları olarak 

Siyasi iktidara bu bölme ve parçalama projesinden vazgeçmesi, 

Demokratik kamuoyuna halkın sesinin kısılmasına yol açacak bu projeye karşı çıkarak, barolarına sahip çıkmaları için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.

Bizler Türkiye’nin Baroları olarak 03 Temmuz 2020 tarihinde saat 14.00’da Barolarımıza kayıtlı tüm meslektaşlarımızı Ankara’da yapılacak Büyük Savunma Mitingi’ne davet ediyoruz.