Venezuela'daki sızma girişiminin arkasındaki şirketin ortağı konuştu: 'Aklıma yatmadığı için ayrıldım'

Venezuela'ya yönelik sızma harekatının arkasındaki Silvercorp şirketinin ortaklarından Drew White, operasyonu doğru bulmadığı için şirketin kurucusu ve eski silah arkadaşı Jordan Goudreau ile yollarını ayırdığını söyledi.

Dış Haberler

Geçtiğimiz günlerde Venezuela’ya karşı girişilen askeri operasyonu, ABD’li özel güvenlik şirketi Silvercorp’a bağlı paralı askerler yürütmüştü. Operasyonun başarısızlığa uğramasından kısa bir süre sonra Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro, Silvercorp ile darbe heveslisi Venezuelalı politikacı Juan Guaidó arasında bir sözleşme imzalanmış olduğunu açıklamış, sözleşmeyi basına sunmuştu. Bunun ardından, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump, ABD hükümetinin bu girişimle ilgisi olmadığını iddia etmişlerdi.

Gazeteci Anya Parampil, Silvercorp şirketinin kurucularından olan ve halen üst düzey yöneticiliğini yapan Drew White ile görüştü. The Grayzone sitesinde yayımlanan röportajda, kendisi de ABD ordusunda komando olarak görev yapmış olan White, operasyonla ilgili olarak medyada adı geçen eski ortağı ve silah arkadaşı Jordan Goudreau ile, operasyon konusunda görüş ayrılığı yaşadığını söyledi. Goudreau’nun operasyon önerisini sunduğunda, ABD Dışişleri Bakanlığı ile sözleşme imzaladığını söylediğini belirten White, kendisinin Dışişleri Bakanlığı ile yapılmış gibi görünen bir sözleşme gördüğünü, ama bunun gerçekliğinden emin olamadığını; bu yüzden de operasyona dahil olmak istemediğini ileri sürdü.

Goudreau’nun, Trump’ın kişisel koruması Keith Schiller’la tanışıklığı olduğunu, ABD yönetimiyle ilgili başka bir ilişkisinden haberi olmadığını, muhtemelen Guaidó’nun kendisiyle işi bağladığını vurguladı. Goudreau’nun daha önce, başta Kolombiya olmak üzere bir dizi Latin Amerika ülkesinde güvenlik işleri yaptığını sözlerine ekledi.

ABD yönetimi her ne kadar operasyonla ilgisi olmadığını söylese de, keşif ya da lojistik gibi dolaylı yollardan destek verilmiş olabileceği belirtiliyor. Ayrıca Pompeo, operasyondan henüz birkaç gün önce bir basın toplantısı sırasında, adamlarına ABD’nin Caracas büyükelçiliğini yeniden açma planlarını güncelleme emri verdiğini söylediği hatırlatılıyor.