Uruguaylı öğretmenlerden genel grev çağrısı

Uruguay'da Montevideo Ortaöğretim Öğretmenleri Sendikası, birçok alanda neoliberal reformların yapılmasını öngören Acil Değerlendirme Yasası'na karşı 2 Temmuz'da genel greve gitme çağrısında bulundu.

Dış Haberler

Uruguay'da Montevideo Ortaöğretim Öğretmenleri Sendikası (ADES), dün bir açıklama yaparak, mecliste tartışılan ve Acil Değerlendirme Yasası (LUC) özelliği taşıyan bir tasarıya karşı 2 Temmuz tarihinde 24 saatlik genel grev yapma çağrısında bulundu.

Telesur'da yer alan habere göre, tasarı, aday gösterdiği Luis Lacalle Pou'nun başkanlık seçimlerini kazandığı sağcı Uruguay Milliyetçi Partisi tarafından 22 Ocak'ta meclise sunulmuştu. Söz konusu yasa tasarısı, sağlık, eğitim, konut ve güvenlik konularında neoliberal tedbirler alınmasını öngörüyor.
 
Uruguay Anayasası, devlet başkanına 90 gün içinde reddedilmemesi durumunda acil yasaları otomatik olarak meclisten geçirme yetkisi veriyor.

Ülkede muhalafet partileri ve sivil toplum kuruluşları, geniş çaplı bu yasanın demokratik tartışma sürecinden geçmesi gerektiğine işaret ediyor. Meclisteki muhalefet partisi olan Geniş Cephe'nin temsilcileri, konuya ilişkin, "Bu tasarı, birbirinden farklı konuları içeren 500'den fazla başlığın yalnızca 75 günde tartışılacağını iddia eden sahte bir demokrasi oyunu" açıklamasında bulundu.

Uruguay halkı, söz konusu tasarıya karşı 4 Haziran tarihinde sokaklara çıkmıştı. Geniş Cephe'nin lideri Javier Miranda, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu tasarının tüm halkın yararına olan tüm politikaları yürürlükten kaldıracağını kaydetti.

500'den fazla başlığın bulunduğu tasarı, kamu işletmelerinin özelleştirilmesini, eylem ve yürüyüşlerin suç sayılmasını ve eğitimde özel okul temsilcilerinin rolünün artırılmasını öngörüyor. Tasarıda aynı zamanda cinsiyetçiliğe işaret eden ayrı bir başlık açılmamasına dikkat çekiliyor.

Genel grev çağrısı, Uruguay Ortaöğretim Konseyi'nin, üzerinde "Eğitim için. Kâr için değil" yazılı maskelerin kullanımını yasaklamasının ardından geldi.

ADES Başkanı Javier Iglesias, Konsey kararının Ulusal İnsan Hakları Kurumu önünde kınanacağını, çünkü hükümetin  söz konusu yasa tasarısını sunmadaki hedefinin ifade özgürlüğünü ve işçi haklarını baskılamak olduğunu belirtti.

2 Temmuz'daki grev, ülkede son zamanlarda yapılan üçüncü grev olacak. Muhalefet grupları 14 Mayıs tarihinde de Parlamento önünde LUC'a karşı protesto düzenlemişti.