Unutanlara hatırlatma: 'Bir kadın partisi’ olarak AKP’nin icraatları

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, önce ‘AKP iktidara gelene kadar, kadın kelimesi yoktu’ dedi, sonra da kendini savunarak ‘AKP’den önce kadınların yüzde 70’i yoktu, mesleği yoktu. Bir kadın partisi olarak görüyorum AK Parti’yi’ dedi. İşte Zengin’in ‘kadın partisi’ ilan ettiği AKP’nin kadına bakışı.

Haber Merkezi

“AKP gelene kadar 'kadın' kelimesinin adı yoktu Türkiye’de” sözleriyle dikkat çeken AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, gelen tepkilerin ardından el yükseltti.

AKP’nin kadın partisi olduğunu öne süren Zengin, “Türkiye’de kadınların yüzde 70'i de yoktu, hiçbir mesleği olamıyordu, üniversiteye gidemiyordu, milletvekili bile olamıyordu. Önemli bazı isimlerin eşi bile olamıyordunuz. TRT'de izleyici konuk bile olamıyordunuz. Alkışlamak için bile TRT’nin dekorunda oturamıyordunuz. Peki bu gördüğümüz Türkiye tablosu muydu? Hayır değildi. Türkiye; sokağa çıktığınız zaman, başı açık, başı kapalı, başını çok farklı örten bir sürü kadından oluşan bir ülke. Türkiye'nin gerçekleri, Türkiye'nin kamu hayatına yansımıyordu. Kamusal alan için de geçerli. Bir anne evladının asker törenine gidemiyordu. Stadyumlara giremiyordu. Şimdi böyle baktığınız zaman inanılmaz bir mağduriyet vardı. Kim geçirdi bu mağduriyetleri, AK Parti iktidarı geçirdi. Bir kadın partisi olarak görüyorum AK Parti’yi” ifadesini kullandı.


İşte Zengin’in “kadın partisi” ilan ettiği dönemde kadınların yaşadıkları:

Kadın İşsizliği katlandı: Yüzde 45,3…

Zengin, AKP iktidarından önce kadınların hiçbir mesleği olamadığını öne sürerken, tablonun AKP ile değiştiğini öne sürüyor. Oysa sadece salgın döneminde ortaya çıkan kadın işsizliği oranı Zengin’in sözlerini boşa düşürmeye yeterli:
"Mart 2019-Mart 2020 arası kadın işgücü yüzde 11, kadın istihdamı ise yüzde 9 azaldı. Covid-19 döneminde revize geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 45,3 olarak hesaplandı. Mart 2019’da yüzde 28,8 olan istihdamdaki kadınların oranı ise Mart 2020’de 3 puan azalarak yüzde 25,8’e geriledi. Zaten düşük olan kadın istihdam oranı daha da düşmüş oldu. Böylece çalışma çağındaki her dört kadından sadece biri istihdama katılmış oldu. Öte yandan istihdamda görünen ancak işbaşında olmayan kadın sayısı bir yılda Covid-19’un etkisiyle 5 katına çıktı.”

Kadın cinayetleri: AKP korumuyor, seyrediyor

Tam 23 kez Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmuştu Ayşe Tuba Arslan. Defalarca önlem alınmasını istedi, “ben öldükten sonra mı önlem alacaksınız?” diye sordu. 23 kez başvurmasına rağmen Arslan için hiçbir önlem alınmadı ve katledildi. 

2019 yılı verilerine göre, devlet koruması altına alınan kadınlar da devlet tarafından korunmadı. Son 5 yılda devlet koruması altında olan 94 kadın hayatını kaybetti.

Kadınları korumak adına kılını kıpırdatmayan AKP, kadın cinayetlerini seyrediyor.

Sadece 2020 yılında yaşanan kadın cinayetlerinin listesi şöyle:

Ocak ayında 27, Şubat ayında 22, Mart ayında 29, Nisan ayında 20 ve Mayıs ayında 21 kadın cinayeti yaşandı.

Yani sadece 5 ayda 119 kadın cinayeti yaşandı.

‘Kadın partisi’ AKP’nin kadın açıklamaları: Kahkaha, fıtrat, kürtaj...

AKP’li Özlem Zengin’in kadın partisi ilan ettiği AKP’nin bazı yöneticilerinin kadına bakışını özetleyen açıklamaları şöyle:

Erdoğan: Bu sabah bakıyorum bir televizyon kanalında Ankara'da bir polis panzerine tırmanan bir tane kız mıdır, kadın mıdır bilemem…

Bülent Arınç: Kadın cazibedar olmayacak, herkesin içinde kahkaha atmayacak.

Erdoğan: Yatıyorsunuz kalkıyorsunuz Uludere diyorsunuz. Her kürtaj bir Uludere'dir diyorum.

Mehmet Şimşek: İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar…

Erdoğan: Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir. Tabiatları bünyeleri fıtratları farklıdır. İş hayatında hamile bir kadını erkekle aynı şartlara tabii tutamazsınız. Çocuğunu emzirmek zorunda olan bir anneyi, bir erkek ile eşit konuma getiremezsiniz.