Twitter, Rusya ve Çin menşeli medyayı 'devlet medyası' olarak sansürledi, VOA, DW ve BBC'ye dokunmadı

Twitter tarafından Rusya'nın resmi haber ajansları Sputnik, RT ve Tass'ın da aralarında bulunduğu hesaplar 'devlet medyası' olarak etiketlendi, ancak uygulama Batı medyası için geçerli olmadı.

Haber Merkezi

Dün itibariyle Twitter, devlete bağlı bazı medya kuruluşlarına savaş ilan etti.

Twitter kamu kuruluşlarına ait hesapların etiketleneceğini ve paylaşımlarının önerilmeyeceğini veya öne çıkartılmayacağını açıkladı.

Twitter'ın yeni politikasına göre bu karar ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya'ya ait "Büyük ölçüde jeopolitik ve diplomasi ile uğraşan resmi hesapları", "Devlete bağlı medya kuruluşlarını ve "Devlete bağlı medya kuruluşları ile ilişkili editörler veya üst düzey gazeteciler gibi kişileri" kapsıyor ancak ABD, İngiltere ve Fransa medyasına karşı alınan herhangi bir önlem söz konusu değil.

Twitter, ABD ve müttefikleri için büyük istisna yaratarak, "Birleşik Krallık'taki BBC veya ABD'deki NPR gibi editoryal bağımsızlığa sahip devlet tarafından finanse edilen medya kuruluşlarının etiketlenmeyeceğini" açıkladı. Twitter bu çifte standartlı politikasını savunmak adına, "bağımsız medyanın aksine, devlete bağlı medyanın sık sık haberlerini siyasi bir gündemi ilerletme aracı olarak kullandığını" dedi.

Söz konusu sansür politikası şimdilik TASS, Sputnik, RT ve Xinhua News'a yönelik uygulanmaya başlandı.

Hareketin "Twitter’ın Güven ve Güvenlik Konseyi’ndeki Dijital ve İnsan Hakları Danışma Grubu üyeleri de dahil olmak üzere bir dizi uzman gruba" danıştıktan sonra geldiğini eklediler.

Twitter sözcüsü sansürlenen medya kuruluşlarının tamamının listesini Reuter'a vermeyi reddetti ancak Rusya menşeli RT, Sputnik ve Çin menşeli Xinhua News'in doğrudan ismini verdi. Twitter bu uygulamanın "diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde" genişletileceğini ekledi.

Facebook'da daha öncesinde ABD'nin dış politikasına uyumlu olarak ABD ve müttefiği ülkelerin medya kuruluşlarına dokunmazken Rusya ve Çin medyasını sansürleme yoluna gitmişti.