Trump 'terör örgütü' ilan etti: İşte ANTIFA'nın kökenleri...

Trump'ın hedef aldığı ANTIFA, Almanya'da Nazilerin iktidara geldiği dönemde Almanya Komünist Partisi'nin bir parçası olarak kuruldu. Kendisini tarihi hareketin devamı olarak gören ABD'deki ANTIFA hareketi, Trump'ın işaret ettiği gibi 'organize bir hareket' değilken, ABD Başkanı bu sözlerle düzene karşı öfkesini dile getiren tüm eylemcileri hedef almayı amaçlıyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter hesabından faşizm karşıtı hareket ANTIFA’yı terörist örgüt diye tanımlayacaklarını açıkladı.

Trump polis tarafından öldürülen siyahi George Floyd için adalet talebiyle ülke genelinde yapılan eylemlerle ilgili yaptığı açıklamada da ANTIFA’yı hedef almıştı. Trump eylemlere katılanlar ve Beyaz Saray’daki eylemi düzenleyenler için “Bunlar George Floyd’la ilgisi olmayan ‘organize gruplar’. Bu ANTIFA ve radikal sol” demişti.

Peki, nedir bu ANTIFA?

Trump'ın hedef aldığı ANTIFA'nın tarihi, Almanya'da Naziler'in iktidara geldiği döneme kadar uzanıyor. Hareket, Almanya Komünist Partisi'ne bağlı bir oluşum olarak 1932'de kuruldu.

Kendisini tarihi hareketin devamı olarak gören ABD'deki ANTIFA hareketi, özellikle 2016 seçimlerinden bu yana büyümüş ve güçlenmiş durumda.

ANTIFA (Antifaşist hareket) tarihi

Kısaltması ANTIFA olarak bilinen Antifaşist Hareket (Antifaschistiche Aktion), Almanya Komünist Partisi'ne (KPD) bağlı bir örgüt olarak 1932'de Almanya'da kuruldu ve varlığı 1933'e dek sürdü.

1929'da iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti, KPD'nin bir oluşumu olan silahlı Kızıl Cephe Birliği'ni "aşırıcılık" suçlamasıyla yasaklamıştı. Buna karşılık ANTIFA, 1931 yılında KPD'nin "sosyal faşist örgüt" olarak tanımladığı Sosyal Demokratlar'ın Demir Cephesi'ne karşı kuruldu. Almanya'da varlığını bir yıl sürdüren ANTIFA, bu dönemi Naziler'in önünü açan Sosyal Demokratlarla mücadele ederek geçirdi.

1933 yılında dağılan ANTIFA hareketi, 2. Dünya Savaşı sonrası farklı ülkelerde kurulan birçok sol örgüte ilham kaynağı oldu. Savaş sonrası birçok ülkede ortaya çıkan bazı sol örgütler, "ANTIFA" adını kullandı ve logosunu güncelleyerek yeniden kullandı.

ABD'de ANTIFA

ABD'deki ANTIFA hareketi, "siyasi reform yerine doğrudan eylem" sloganıyla hareket ediyor.

ABD'de birleşik bir örgüt olmayan ANTIFA, hiyerarşik liderlik yapısının olmadığı, çeşitli siyasi grup ve kişileri kapsayan bir oluşum olarak tanımlanıyor.

Oluşum içinde yer alan eylemciler, sosyal medya ve internet siteleri üzerinden eylem organize ederken, ABD'deki ANTIFA, genel olarak "insanların oluşturduğu bir örgüt" olmaktan ziyade "örgütlü bir strateji" olarak niteleniyor. Donald Trump'ın kazandığı 2016 başkanlık seçimlerinin ardından büyüyen hareketin içinde Ağustos 2017'den bu yana 200'e yakın örgüt bulunuyor.

Ancak bu hareketler tek merkezden hareket eden bir "örgüt" anlamına gelmezken, ABD'deki faşist hareketlere tepkinin "çatı adı" anlamını taşıyor. Bu nedenle Trump ANTIFA'yı "terör örgütü" ilan ederek, aynı zamanda ABD'deki eylemlerin tamamını hedef alıyor, tüm eylemcileri "terörist" ilan etmeyi amaçlıyor.

Modern ANTIFA'nın kökeni

ABD'deki hareket, kendini Avrupa'da 1930'lardaki Anti-Nazi hareketlerinin ve 1970'lerde beyaz üstünlüğüne karşı başlayan hareketlerin devamı olarak görüyor.

Bugünlerdeki ANTIFA hareketlerinin kökeni, 1970'lerde İngiltere'de "skinhead"lerin (dazlak) yükselişi ve Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından ortaya çıkan neo-nazizme karşı başlatılan hareketler olarak görülüyor. 

ANTIFA'nın eksiği

Ancak günümüzdeki bu hareketin en önemli eksiği, 1930'larda ortaya çıkış sürecinde kapitalist düzene karşı sosyalist alternatifin planlı, programlı ve en önemlisi örgütlü bir karşı çıkışı olarak değil, sadece "örgütsüz" bir öfke hareketi görünümü sergiliyor olması.

Yani aslında Trump'ın hedef aldığı gibi organize bir ANTIFA hareketinin ABD'deki varlığından söz etmek mümkün görünmezken, hedef alınanlar ABD'deki düzene karşı sokağa çıkan, öfkesini dile getiren herkes oluyor.