Trump: Bolton'un kitabı yalan ve uydurma hikayelerle dolu

Trump yönetimi eski ulusal güvenlik danışmanı John R. Bolton’un anılarının yayımlanmasının durdurulması için mahkemeye başvurdu. 

Dış Haberler

ABD Adalet Bakanlığı bir yargıçtan Başkan Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John R. Bolton’a anılarının yayımlanmasının durdurma emri vermesini istedi. Bazı bölümleri ABD gazetelerine sızdırılan ve matbaada basılarak satıcılara dağıtılan kitapta Bolton’un açıklama yetkisi bulunmayan gizli bilgilere yer verildiği iddia ediliyor.

Columbia Bölgesi Federal Bölge Mahkemesi yargıcı Royce C. Lamberth’ten kitabın yayımcı Simon&Schuster ile kitabevlerini bağlayacağını ilan etmesi de istendi. Hükümet tarafından yapılan başvuruda kitabın ifşa olmasının Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliğine zarar vereceği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump da, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda Bolton'un kitabının yalan ve uydurma hikâyelerden oluşan bir derleme olduğunu iddia etti. ''Bana atfettiği gülünç açıklamalardan pek çoğu hiçbir zaman yapılmadı, tamamen kurgu ürünü. Onu kovmuş olmamın intikamını almaya çalışıyor'' dedi.

John Bolton ise, Beyaz Saray’da görev yaptığı döneme ilişkin anılarını anlattığı ‘‘The Room Where It Happened’’ (Olayın Yaşandığı Oda) isimli kitapla ilişkili olarak ABC News’a verdiği mülakatta, Trump’ın göreve uygun olmadığını düşündüğünü söyleyerek, ‘‘bu işi yapacak ehliyete sahip olmadığı kanaatindeyim’’ diye konuştu.

‘Yeniden seçilmek için Şi’nin yarımını arıyor’

Beyaz Saray’daki görevinden geçtiğimiz Eylül ayında ayrılan Bolton’un henüz piyasaya çıkmamakla birlikte bazı basın kuruluşlarına parçaları sızdırılan kitabında Trump ile ilgili önemli iddialar yer alıyor. Bolton’un en güncel iddiası ise Trump’ın 2020 seçimlerinde yeniden başkanlık koltuğuna oturabilmek için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in yardımını almaya çalıştığı. Bolton’a göre Trump Çin’in ABD’den daha fazla tarım ürünü satın almasını sağlayarak seçimlerde avantaj elde etmeye çalışıyor. 

Bolton’un bir diğer iddiası ise Trump yönetiminin Çin’in Uygurlara yönelik kamplara kapatma politikasını resmen eleştirmesine rağmen, Başkan’ın 2019 yılında Çin Devlet Başkanı Şi’ye kampların inşasına devam etmelerini söylemiş olması.

‘Venezuela ABD’nin bir parçası’

Bolton kitabında Trump’ın Venezuela’yı işgal etmenin ‘‘cool’’ bir fikir olacağını düşündüğünü ama Moskova’nın Sovyet-tipi propagandası ile bunu yapmamaya ikna edildiğini de ileri sürüyor. Washington Post tarafından yayımlanan parçalara göre Trump, Venezuela’yı işgal etmenin cool olacağını söyledi ve Latin Amerika ülkesini ‘‘aslında Birleşik Devletler’in bir parçası’’ olarak tarif etti. Ancak daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği bir telefon konuşmasının ardından Venezuela konusunda adım atmamaya ikna oldu.

Bolton 2018 yılında KDHC lider Kim Jong Un ile ABD heyetinin gerçekleştirdiği toplantısı sırasında, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Trump’ın arkasından dalga geçerek, kendisine ‘‘b**tan biri’’ yazan bir not ilettiğini de iddia ediyor.

Halkbank iddiası

Bolton’un kitabında Türkiye ile ilgili de bir iddia yer alıyor. Kitaptan bölümlerin sızdırıldığı gazetelerden New York Times, Bolton'ın, Trump'ın Halkbank davasına müdahale etmek istediğini, bunu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yaptığını yazarken, Washington Post ise şu ifadeleri kullandı:

"Bolton, Mayıs 2018'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump'a bir not ileterek Halkbank'ın masum olduğunu söylediğini anlatıyor.

"Bolton 'Trump Erdoğan'a bu meseleyle ilgileneceğini söyledi, davaya bakan savcıların kendisinin değil Obama'nın adamları olduğunu anlattı ve bu kişilerin yerine kendi adamlarının geçmesiyle sorunun çözüleceğini söyledi' diyor."