Sahra hastanesi bilmecesi: Yer tercihi yanlış, süre uzun, yurttaşlar tedirgin…

Salgının Türkiye’deki merkezi durumunda olan İstanbul’da yapımına başlanan sahra hastaneleri tartışma konusu haline geldi. Hastaneleri yapacak şirket, yer tercihi ve yapım için verilen süreyle ilgili itirazlar yükselirken, AKP’nin bu konuda da ilgili kurumları değil, yandaşlarının sesini dinlediği görülüyor.

Haber Merkezi

Yeşilköy ve Sancaktepe’ye yapımı planlanan sahra hastaneleri için çalışmalar başlarken, AKP’nin salgın gündeminde de yandaşlara iş paslaması, üstelik bunu yaparken salgın günlerindeki acil ihtiyaçları da göz ardı etmesi tepki çekti.

AKP döneminde aldığı büyük ihalelerle ve şehir hastanesi inşaatlarıyla bilinen Rönesans İnşaat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından önce sahra hastanelerinin yapımını duyuran ihale ilanına çıkarken, atılan bu adımı ve yapım için gerekli sürenin 45 gün olmasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip’le konuştuk.

'HAVALİMANI YA DA YENİKAPI KULLANILABİLİR'

Sahra hastanesi tabirini şu an için doğru bulmadığını aktaran Saip, şu an “izolasyon hastanelerine” ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Hastanede tedavisine devam edilmesi gerekmeyen ancak evde tedavide de bulaştırma riski yüksek olan hastalar için izolasyon hastanesi kurulmasının salgının yayılmasına karşı önemli olduğunu dile getiren Saip, “Atatürk Havalimanı’nda hazır kurulu bina varken oranın, ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği ve altyapının hazır olduğunu söylediği Yenikapı’nın kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

'45 GÜN ÇOK UZUN BİR SÜRE'

Saip, hastaneler için 45 günlük bir yapım süresi verilmesine ilişkin ise, “Salgının yayılmaması için bu çalışmaların bir an önce bitmesi, daha kısa sürede tamamlanması gerekiyor. Gecikilen süreç salgının yayılmasına neden olur, bu nedenle bu işlemin en hızlı şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Bunun dışında açılacak bu izolasyon hastaneleri için yeterli sağlık çalışanı olup olmadığının da ayrı bir soru işareti olduğunu hatırlatan Saip, “İstanbul’da görev alımı kolaylaştırıldı, yeni alımların da önemli bir bölümü sanırım İstanbul için olacak. Bunlar bir nebze ihtiyacı görür diye düşünüyoruz. Bunun dışında izolasyon sağlamak için görevlendirilecek kişiler bir eğitimden de geçirilerek buralarda görevlendirilebilir” ifadesini kullandı.

'YURTTAŞLAR TEDİRGİN'

Konuya ilişkin soL’a açıklamada bulunan CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Nadir Ataman, sahra hastanesi yapım sürecinde kendilerinden herhangi bir bilgi alınmadığını dile getirdi.

Atatürk Havalimanı’nın altyapısı hazır şekilde bu süreçte kullanılabileceğini, pist alanlarının da bu süreçte uygun olduğunu, kargo binaları, otopark alanları bulunduğunu ifade eden Ataman, bunun yerine başka bir alan tercih edilmesine anlam veremediklerini dile getirdi.

Sahra hastanesi için verilen 45 günlük sürenin de çok uzun olduğunu dile getiren Ataman, mevcut alanın kullanılması durumunda sahra hastanesinin yapımının çok daha hızlı tamamlanacağını dile getirdi.

Öte yandan söz konusu hastane için tercih edilen yere yakın konutlar olduğunu, yurttaşların bu durumudan tedirgin olduğunu da ifade eden Ataman, “Tüm bu tabloya rağmen çalışmalar başlatıldı. Hastaneyi yapması için tercih edilen firma da dikkat çekici. Rönesans AKP döneminde aldığı çok sayıda ihaleyle biliniyor malum” ifadesini kullandı.

'SALGININ KONTROL EDİLEMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR OLABİLİRLER'

Yer seçimine ilişkin soL’a değerlendirmede bulunan Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen ise, salgın koşullarında önceliğin hız olduğunu hatırlatarak planlamadaki hatalara işaret etti.

Boş olan hastaneler ve özel hastanelerin planlamaya dahil edilmesiyle önemli bir açığın hızlıca çözüleceğine işaret eden Köymen, “Sahra hastanesi için 45 günlük bir süreç tarif ediliyor. Bu böylesi bir salgın koşulunda çok uzun bir süre. Bu süreyi göze alıp bu adımı atıyorlarsa salgının kontrol altına alınamayacağını düşünüyorlar demektir. Bu da yeterli önlemler neden alınmıyor sorusunu gündeme getirir” diye konuştu.

'HUKUKSAL SÜRECİ BYPASS GİRİŞİMİ'

Bunun ötesinde Sancaktepe’deki yer seçiminin dikkat çekici olduğuna işaret eden Köymen, “Buraya daha önce şehir hastanesi yapmak istemişlerdi ama yargıdan dönmüştü bu adım. Şimdi sahra hastanesi yapacağız diyorlar ama Bakan Koca salgın sonrasında da kullanılacak bir yapıdan söz ediyor. Bu daha önce yargıdan dönen bir işin hukuksal boyutunu bypass etme amacının da güdüldüğünü gösteriyor” dedi.

Köymen, Rönesans’a davet usulüyle bu işin verilmesine ilişkin ise, “Madem olağanüstü bir dönem ve böyle bir uygulamaya gidiliyor, o zaman tüm yurttaşlara da bu olağanüstü duruma göre yaklaşmak, yurttaşların evlerden çıkmama ve ücretli izin taleplerini de yerine getirmek gerekiyor” ifadesini kullandı.