Patatesin başkenti Niğde'ye Mısır'dan patates ithal edildi

Mısır’dan ithal edilen tonlarca patates, Türkiye’nin en çok patates üretiminin yapıldığı Niğde’ye getirildi.

Haber Merkezi

Yılda yaklaşık 800 bin ila 1 milyon ton patates üretiminin yapıldığı ve Türkiye genelindeki üretimin yaklaşık yüzde 17’sine sahip olan Niğde, Mısır’dan getirilen ‘İthal patates skandalıyla’ çalkalanıyor. 

İddiaya göre, Mısır’dan ithal edilen binlerce ton patates, gemilerle Mersin Limanı’na, oradan da tırlarla, patates üretiminin en çok yapıldığı Niğde’ye getirildi. İthalatçı firma, kilosunu 2 TL’ye  verdiği  patatesi, Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında, üretimi durdurulan bir tekstil fabrikasının deposuna doldurdu. Aracıların ise ithalatçı firmadan  aldıkları ithal patatesleri 2.3 TL’ye Türkiye’nin değişik bölgelerine nakletmeye başladığı öğrenildi. 

Yerli üreticiye ithalat darbesi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depolarda yerli patates üreticisine ait 50-60 bin ton patatesin satılamadığı için çürümeye yüz tuttuğu bir dönemde, Mısır’dan patates ithal edilmesi ve bu patateslerin de patates üretiminin en çok olduğu Niğde’ye getirilmesinin yerli üreticiye vurulan bir darbe olduğunu söyledi. Gürer, “Virüs salgınıyla mücadele edilen bir dönemde böyle bir kötülüğü, yerli üreticiye düşman bile yapmaz” dedi. 

Patetes depolarda çürümeye terk edildi

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de geçtiğimiz yıl 210 bin dekar alanda 800 bin tona yakın patates üretiminin gerçekleştiğini belirterek, “Niğde, patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizdeki toplam patates üretiminin  önemli bölümü Niğde ve Nevşehir illerinde gerçekleşmektedir. Ekim ve Kasım aylarında hasadı yapılan patatesin kilosu geçen yıl 90 kuruşa mal oldu. Hasat döneminde 70 kuruşa bile satmakta zorlanan üreticiler, ürünlerini eski usul depolarda muhafaza ettiler. Depolarda patates 1 lira 20 kuruşa kadar alıcı buldu. Bugün itibariyle Niğde’de depolarca 50-60 bin ton patatesin olduğu bilinmektedir” dedi. 

Lisanslı depoculuk desteğe de yok

Patateslerin muhafaza edildiği depoların büyük çoğunluğunun eski tip depolar olduğu için ürünlerin kısa süre içinde çillenmeye başladığını ve çürümeye yüz tuttuğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye’de önemli avantajlar sağlayan ve 41 ilde uygulanan Lisanslı Depoculuk Sistemi ne yazık ki Niğde’de uygulanmıyor. Lisanslı depoculuğun uygulandığı illerde hasat dönemlerinde ürünler arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşleri olmuyor ve piyasa dengeleniyor. Tarım ürünleri üretici açısından kolay pazarlanabiliyor. Modern koşullarda muhafaza ediliyor ve nakliye masrafları da en aza indiriliyor. Ancak Niğde maalesef 41 ilde uygulanan bu sistemin dışında kaldığı için ürünler  eski tip karadamlarda havaların kısmen ısınması ile çürümeye yüz tutuyor” diye konuştu. 

Böylesini ilk kez gördük

AKP hükümetinin 17 yıldır patates üreticisinin sorunlarını görmezden geldiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım politikasındaki hatalar ve plansızlık yüzünden üreticilerimiz belli dönemlerde çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Ancak, patates üretiminin başkenti konumundaki bir kente, Mısır’dan ithal edilen patateslerin getirilmesi gibi bir uygulamayla ilk kez karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.