Öğrenciler bayramda memleketlerine değil işe gidiyor

Üniversite öğrencileri, Ramazan Bayramı’nda memleketlerine gitmekte zorlanıyor. Temel ihtiyaçlara ulaşım konusunda zorluk çeken öğrenciler burs ve 2 bin lira KYK kredisiyle geçinmeye çalışıyor.

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

Türkiye’de alım gücü zaman geçtikçe toplumun çoğunluğu aleyhine geriliyor. Alım gücü her geçen gün azalanların içinde üniversite öğrencileri, özellikle ailesinden uzakta okuyanlar önemli bir yer tutuyor. Barınma, temel gıdalara erişim, toplu taşıma gibi başlıklarda ekonomik olarak zorluk çeken öğrenciler burs ve KYK kredisine bağlı kalarak yaşamaya çalışıyor. 

Geçen sene lisans öğrencileri için bin 250 lira olan KYK kredisi, bu sene iki bin liraya yükseltildi ancak zorlaşan ekonomik koşullarda bu miktar, öğrencilerin temel gereksinimlerinin karşılanmasına bile yetmiyor. 

Öğrencilerin üzerindeki bu ekonomik yük, bayram gibi özel günlere de yansıyor. Ramazan Bayramı’nda ailesinin yanına gitmek isteyen pek çok üniversite öğrencisi memleketine gitmek için ya ekonomik şartlarını zorluyor ya da gidemiyor. 

‘Ailemi ziyaret etmeyi düşünürken aylık yemekhane ücretimi de düşünmek zorunda kaldım’

Bu durumu yaşayan iki öğrenci, Melike ve Oğuz’la bayramda da kendisini fazlaca hissettiren öğrenciler üzerindeki ekonomik zorluğu konuştuk. 

Anadolu Üniversitesi öğrencisi Melike’nin ailesi İzmir’de. “Başka bir kentte okumak beni her geçen daha fazla zorluyor” diyen Melike, bayramda ailesini ziyaret edip etmeme konusunda kararsız kaldığını söyledi: 

“Eskişehir’e gelmeden önce İzmir’de yaşıyordum. Ailem İzmir’de. Anadolu Üniversitesi’ni İletişim Bilimleri Fakültesi iyi olması nedeniyle seçtim fakat ekonomik olarak beni her geçen gün daha da zorluyor ailemden uzakta okumak. Başta, bayramda ailemi ziyaret edip etmeme konusunda kararsız kaldım, bu kararsızlık bilet bulmamı da zorlaştırdı haliyle. Bayramda biletler hem daha pahalı oluyor hem de daha çabuk tükeniyor.”

Melike, trenin otobüse göre uygun olduğu için öğrenciler tarafından daha çok tercih edildiğini ve bayramdan iki hafta önce dahi tren bileti bulamadığını söyledi. Aylık yemekhane ücretinin 1000 TL, gidiş-dönüş otobüs biletinin 1400 TL olduğunu belirten Melike ailesini ziyaret etmeye giderken aylık yemekhane ücretini düşünmek zorunda kaldığını kaydetti:

“Bayramdan iki hafta önce tren bileti baktım, bulamadım. Tren otobüsten dört saat daha uzun sürüyor, buna rağmen tren bileti otobüs biletinden çok daha ucuz olduğu için çoğunluk treni tercih ediyor. Benim gibi tren bileti bulamayanlar da otobüsle gitmek zorunda kalıyor. Eskişehir-İzmir arası ortalama bir otobüs bileti 700 TL, gidiş dönüş 1400 TL. Aylık iki öğün yemekhane ücretim 1000 TL. Ailemi ziyaret etmeyi düşünürken aylık yemekhane ücretimi de düşünmek zorunda kaldım.”

‘Yine işe gideceğiz, uzun mesailer yapacağız, düşük ücretlere tamah edeceğiz…’

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Oğuz ise hem okuyup hem çalışan öğrencilerden. Ailesi Diyarbakır’da yaşayan Oğuz, otobüs biletlerinin pahalılığından söz etti, otobüs bileti fiyatlarının bir öğrencinin karşılayabileceği seviyede olmadığını kaydetti:

“Ailem Diyarbakır’da yaşıyor. Bugün İstanbul-Diyarbakır arası otobüs bileti 1500 liradan başlıyor, toplam 3000 lira. Bir öğrencinin tek başına karşılayabileceği bir miktar değil bu.”

Çalışan öğrenciler için bayram tatilinin diğer günlerden farklı olmadığını söyleyen Oğuz, “Yine işe gideceğiz, yine uzun mesailer yapacağız, yine düşük ücretlere tamah edeceğiz” dedi ve ekledi: 

“Tatilin öğrenciler için coşkulu, ailesiyle vakit geçireceği, dinleneceği bir dönem olması gerekirken benim gibi hem çalışıp hem okuyan öğrenciler için durum ne yazık ki pek böyle değil. Ben ve benim gibi arkadaşlarım, yani çalışan öğrenciler için bayram tatili diğer günlerden farklı olmayacak. Yine işe gideceğiz, yine uzun mesailer yapacağız, yine düşük ücretlere tamah edeceğiz… Tatilde ailelerimizi göremeyeceğiz, evimizden uzak kalacağız.”