MHP işaret fişeğini yaktı: 'Elektronik seçim şart, yasa yapılmalı'

Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları sürdürülen elektronik oylama sistemlerine geçiş için gerekli yasal çalışmaların ilk sinyalini MHP verdi.

Haber Merkezi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 siyasi partinin 1 il ve 21 ilçede seçimin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelik başvurularını reddetti.

Bu illerden biri MHP'nin olağanüstü itiraz yaptığı Kütahya'ydı. 31 Mart yerel seçiminde CHP'nin Kütahya adayı Eyüp Kahveci 40 bin 712 (yüzde 29,69) oyla seçimi kazanmıştı. MHP adayı Alim Işık ise 40 bin 110 (yüzde 29,25) oyla ikinci olmuştu.

MHP 'şart' dedi, Meclis'e işaret etti

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, YSK'nin partisinin seçiminin iptal edilmesi başvurusunu reddetmesini eleştirdi.

Seçimlerin elektronik sistemle yapılması çağrısında bulunan Yıldız, "Tüm bu tartışmalara son vermek için, elektronik seçim sistemine geçilmesi şarttır. Yasal düzenleme geciktirilmeden yapılmalıdır" dedi.

MHP'nin çağrısı elektronik seçim sistemine yönelik ilk adım değil.

YSK Başkanı Ahmet Yener, geçtiğimiz yıl genel seçimlerin ardından "bir ya da iki seçim sonra" elektronik oylamaya geçmenin şart olduğunu söylemiş, yerel seçimler sonrasına işaret etmişti.

YSK'nin çıkışı ve MHP'nin çağrısı, önümüzdeki süreçte elektronik seçim sistemine ilişkin teknik ve hukuki altyapı çalışmalarının başlatılacağının sinyalini veriyor.

Çalışmalar geçen yıl başladı

Ahmet Yener'in geçtiğimiz yılki açıklamasının ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri ile YSK'den uzmanlardan oluşan çalışma grubu oluşturmuştu.

Bu grubun, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini inceleyerek, bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklar yaptığı biliniyor.

YSK tarafından yürütülen süreçte uygulamanın ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler, üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılması planlanıyor.

İlk adım hukuki altyapı olacak

Ancak Türkiye'de hukuki altyapı, elektronik seçim sisteminin kullanılabilmesine olanak vermiyor.

Türkiye'de elektronik oylama, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun gereği, sadece yurt dışındaki seçmenler için kullanılabiliyor. Yasada bu konuda düzenleme var ancak bugüne kadar elektronik oylama yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler için henüz uygulanmadı.

Bunun dışında, yurt içinde, milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimleri için elektronik oylama ile oy kullanmaya imkan veren bir yasal düzenleme bulunmuyor.

Elektronik oylama güvenli mi?

Elektronik oylama seçim güvenliğine ilişkin soruları da beraberinde getiriyor. 

Elektronik oy vermenin iki yöntemi bulunuyor. Bunlardan biri dijital oy verme makinelerine dayalı sistemler diğeriyse internet üzerindeki bir sistem aracılığıyla oy verilen sistemler.

Her iki sistemde siber saldırılara açık. Yazılıma ve donanıma yasa dışı müdahaleler yapılabilir, verinin merkeze iletimi sırasında yönetici erişimini kötüye kullanabilir, yazılım geliştiren firmalar da buna imkan sağlayabilir.

İnternet üzerinden yapılacak seçim, birçok yurttaşın gizli oy kullanabilmesini engelleyebilir. Sandık görevlilerinin olmadığı bir ortam seçim hilelerini olanaklı kılıyor.