Limak'ın Kuveyt Havalimanı Şantiyesi: Pandemiye karşı tek önlem sömürü!

Türkiye'de virüs salgınının çıktığı ilk vakadan bu yana inşaat işçileri, şantiyelerin hijyenik önlemlerin alınmamasına ve salgının yayılmasının önünü açan çalışma koşullarına itiraz etmiş, insan sağlığına uygun olmayan çalışma ve yaşama koşullarına karşı yaptıkları eylemlerle, patronların sömürü mekanizmalarını gözler önüne sermişti. 

Haber Merkezi

Türkiye'nin birçok yerinde faaliyete devam eden şantiyelere ek olarak yurt dışındaki şantiyelerde de benzer durumlar gerçekleşmişti. Bu şantiyelerden biri Limak inşaatın yapımını üstelendiği Kuveyt Uluslararası Havalimanı şantiyesi. 

Binlerce işçinin çalıştığı Kuveyt havalimanı şantiyesinde çalışan işçiler Türkiye'de vakaların görüldüğü ilk anlardan bu yana Limak yetkililerine şantiyede hijyenik önlemlerin eksik olmasından, salgının bu koşullardan dolayı yayılabileceğinden tedirgin olduklarını söylemelerine rağmen hiçbir önlem alınmamasına tepki göstermişlerdi. Bunun üzerine şirket yetkilileri şantiyede işçi sağlığı için iyileştirme yapmak yerine işçilere beğenmeyenin işten çıkabileceğini söyleyerek işten çıkarmakla tehdit etti.  

İşçiler bu sürece Patronların Ensesindeyiz ağı İnşaat İşçileri Dayanışma Ağı ile temas kurarak duyurmak istemiş, yaşadıkları süreci kamuoyuna duyurmuştu. Yaklaşık 1 hafta önce Türkiye'ye dönen işçilerin alacaklarının ödenmeden gönderilmesi işçilerin yan yana gelerek haklarını aramasına sebep verdi. İşçiler tüm alacaklarını alabilmek için toplu halde eylemler yapmış en son dün sabah Limak yetkililerinden haklarının tamamının ödenmesi sözü verilmiştir. 

Limak İnşaatın yapımını üstelendiği Kuveyt havalimanı şantiyesinde çalışan üç inşaat işçisi yaşadıkları süreci ve taleplerini anlattı. 

Limak Kuveyt havalimanı şantiyesi

ŞANTİYELER SALGINA DAVETİYE ÇIKARIYOR 

Yaşadıkları süreç hakkında bilgi aldığımız işçilerden biri, ülkede vakaların görülmeye başlaması ile beraber şantiye ortamının hijyenik olmamasından dolayı çok tedirgin olduklarını söyledi. Şantiyede uzun yemek kuyrukları olduğunu ve yemekhanelerde kalabalık bir şekilde oturduklarını belirten işçi, hiçbir hijyenik önlemin alınmadığını, dezenfekte işlemlerinin yapılmadığını, tuvaletlerin hem pis hemde yetersiz olduğunu söyledi. İşçi, "şantiye koşullarının hijyenik olmaması hakkında yetkililere bir şey söylendiğinde direkt işçilerin çıkışları verildiği korkusu yayılmıştı. Biz de Patronların Ensesindeyiz ağına ulaşarak, yaşadığımız süreci haberleştirme kararı aldık. Haberin şantiyede ve kamuoyunda yer etmesi ile beraber bir kısım göstermelik iyileştirmeler yapıldı" dedi.  

Geçen hafta şantiyeden 200'ün üzerinde işçinin Türkiye'ye döndüğünü belirten işçi, 60 yaşın üzerinde ve gitmek isteyen işçileri memleketlerine gönderdiklerini, gidenlerin ise haklarını almadan gittiğini belirtti. işçi, "biz Kuveyt'te çalışan işçiler, sadece haklarımızı istiyoruz. Şantiyeden çıkmadan bütün haklarımızın hesaplarımıza yatırılmasını istiyoruz" dedi.

HAKKINI İSTEYEN İŞÇİYE TOKAT 

Görüşlerini aldığımız bir başka işçi ise, bu şantiyeden bir an önce gitmek istediklerini, burada kalarak salgın tehditi ile karşı karşıya kalmak istemediklerini, bu sebepten dolayı bir an önce hesaplarının kesilmelerini ve özlük haklarının tamamını istediklerini belirtti. Alacaklarının tamamını şantiyeden çıkmadan ödenmesini isteyen işçi, herkesin birkaç gündür çok huzursuz olduğunu, bu çalışma koşullarını artık kabul etmediklerini, alacaklarının derhal hesaplarına yatırılması gerektiğini söyledi. 

Arkadaşının fiziki şiddete uğraması hakkında bilgi veren işçi, "iki gün önce hakkını isteyen bir işçi arkadaşımıza şirket yetkilisi tokat attı. Yüzlerce kalıpçı ve demirci olarak hem işçi arkadaşımızın gördüğü muameleye hemde haklarımız için eylem yaptık" dedi. 

'SADECE MAAŞIMIZI DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ' 

Havalimanında çalışan bir diğer işçi ise dün sabah şantiyede bulunan şirket binasının önünde yüzlerce işçinin eylem yaptığını, işçilerin arasından iki temsilcinin şirket yetkilileri ile görüştüğünü ve işçilerin bütün haklarını 2 gün içinde ödeyeceğinin sözünün şirket tarafından verildiğini belirtti. 

Limak'ın bu şantiyesinde çoğu işçinin zorunluluktan çalıştığını belirten işçi, "herkesin borcu var, ailesi evde ekmek bekliyor, kira parası bekliyor, işçinin çalışmadan geçinemeyeceğini biliyorlar, bu yüzden insan sağlığına uygun olmayan çalışma koşullarını, ücretsiz izni, beğenmiyorsan işten çıkabilirsin dayatmasını yapıyorlar" dedi. 

Şantiyede eylem yapan işçilerin dışında kalan işçiler hakkında ise bir gelişme olmadığını belirten işçi, "inşaat işçileri böyle durumlarda kesinlikle birlik olmalılar. Sonuçta bizler olmasak o yapılar yapılamaz. Patronların sadece maaşımızı vererek tüm haklarımızı verdiklerini düşünmeleri yanlış" dedi.