Kolombiya'da karantina döneminde kadına şiddet arttı

Kolombiya'da kadınların Covid-19'a karşı karantina döneminde şiddete daha çok maruz kaldığı ve bu dönemde ülkede kadın cinayetlerinin arttığı kaydedildi. Resmi kayıtlara göre, ülkede Ocak ayından Mayıs ayına dek 355 kadın öldürüldü.

Dış Haberler

Kolombiyalı aktivist ve eski senatör Piedad Cordoba, ülkede Covid-19 salgınına karşı uygulanan karantina döneminde kadına yönelik şiddette artış olmasına tepki gösterdi.

Telesur'da yer alan habere göre, Cordoba, kadınların saldırgan erkeklerle aynı evde daha çok zaman geçirmek zorunda kalmasının kadın cinayetlerinin artmasına neden olduğunu kaydetti. Resmi kayıtlara göre, ülkede Ocak ayından Mayıs ayına dek 355 kadın öldürüldü.

Cordoba, "Aynı şekilde, bu dönem içerisinde 16 bin 473 ev içi şiddet ve 6 bin 400 cinsel suç işlendi. Bunlar resmi rakam olsa da, çoğu vaka resmi kayıt ve günlük basın gündemi dışında kalmış olabilir" diye konuştu.

Kolombiya, kadın haklarını savunmak için yasal zeminin bulunmasına karşın, kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı ülkelerden biri.

Ülkede 2015 yılında mecliste onaylanan yasaya göre, kadın yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılık, kadınların şiddetin olmadığı bir hayata erişebilmesinin temin edilmesi için, eşitlik ve ayrımcılık yapmama ilkeleri doğrultusunda soruşturulmak ve cezalandırılmak zorunda.

Cordoba, kadına karşı şiddettin sürmesinin sebebinin ataerkil sistemin devam etmesi olduğunu belirtti.

Cordoba, "Gerçek şu ki, bahsedilen yasa, yetkililerin etkili ve güçlü davranmaması, eğitimin erkek ve kız çocuklar arasında eşitsizliği teşvik etmesi, cinsiyet ayrımcılığının sinsice ama düzenli bir şekilde öğretilmesinin durumunda hiçbir işe yaramayacaktır" diye konuştu.