Kolombiya ordusundan cinsel suiistimal açıklaması

Kolombiya’da 118 silahlı kuvvetler mensubunun çocuklara yönelik cinsel suiistimal suçlamasıyla soruşturulduğu açıklandı.

Dış Haberler

Telesur'un haberine göre, Kolombiya Ulusal Ordusu Başkomutanı Eduardo Zapateiro, ordunun Faceebook hesabından yayınlanan basın toplantısında, orduya mensup 118 subay ve askerin soruştuma geçirdiğini, bunlardan 45’inin ordudan ihraç edildiğini, 73’ünün ise savcılık tarafından açılan ceza ve disiplin soruşturmalarıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

27 Haziran günü, yedi Kolombiya askerinin Embera Katio yerli topluluğuna mensup 12 yaşında bir kız çocuğuna yönelik cinsel suiistimal suçlamasıyla tutuklanmasının ardından ülkede kadın örgütleri tarafından eylemler başlatılmıştı. Kadın örgütleri Cali’de bulunan Pichincha alayının önünde oturma eylemi gerçekleştirerek, tutuklanan askerler için yasaların en ağır şekilde uygulanmasını talep etmişti.

Zapateiro, açıkladığı sayıların, ordunun çocuklara yönelik cinsen suiistimal konusunda ‘‘sıfır tolerans’’ politikası çerçevesinde 2016 yılında başlattığı soruşturmaların sonucu olduğunu belirtti. Etik ilkeler, ahlaki değerler ve iyi âdetlerden uzak hiçbir davranışa tolerans göstermeyeceğini vurgulayan komutan, ‘‘Kimseye ikinci bir şans tanınmayacak ve suiistimale karışan herkes derhal ihraç edilecek’’ diye konuştu. Zapateiro ayrıca soruşturmanın 2010 tarihli olaylara doğru genişletileceğini ve olabildiğince geriye gidileceğini ifade etti.

Zapeteiro, ordunun sistematik olarak çocuklara yönelik cinsel suiistimalle ilişkili mensuplarını korumaya çalıştığına yönelik iddiaları reddetti, ancak geçtiğimiz aylarda kadın askerlere yöneltilen cinsel taciz suçlamalarından söz etmedi.