Kısıtlamalar kalktı, 'sosyal mesafe' hayal oldu...

AKP'nin 'normalleşme' kararının ardından dün itibariyle sokaklarda, toplu taşımada ve tüm kamusal alanlarda insan yoğunluğunda büyük artış yaşandı. Sosyal mesafenin fiilen askıya alındığı birçok görüntü kaydedildi.

Haber Merkezi

AKP'nin 1 Haziran itibariyle aldığı "normalleşme" kararı uygulanmaya başladı.

Dün itibariyle salgın süresince zaten çalışmaya devam eden fabrikalar ve işyerleri dışında evden çalışmanın sürdüğü işyerlerinde de ofis mesaisine dönüldü.

1 Haziran itibariyle uzun süredir kapalı olan restoranlar, kafeler ve eğlence yerleri de işbaşı yaptı.

Bu durum toplu taşımalarda da büyük yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

7 kişi sınırı olan minibüsten 35 kişi çıktı, şoför "Koskoca araç sadece 7 kişi ile mi sefere çıksın?" dedi, bir başka minibüs şoförü ise kendisine kesilen ceza üzerine "zorla biniyorlar, yolcu indirirken 10 kişi birden araca bindi" ifadesini kullandı.

 

Özellikle metrobüslerde yığılma yaşandığı görüldü, yurttaşlar duruma tepki gösterdi. Bir yurttaş minibüslerin ve diğer toplu taşıma araçların oldukça dolu olduğunu söylerken, bugün diğer günlere oranla çok daha fazla yoğunluk yaşandığını söyledi.

Kısıtlamaların kalkması sonrası cadde ve sokaklar yeniden doldu

Şehirler arası seyahatler de 1 Haziran itibariyle serbest bırakılırken, özellikle çok sayıda vakanın bulunduğu İstanbul'dan çok sayıda kişi başka şehirlere seyahat için yollara düştü.

Salgının İstanbul'da başladığı yerlerden biri olduğu belirtilen Kapalıçarşı da dualarla açıldı.

1 Haziran itibariyle sahil ve deniz yasağı da kalkınca, yurttaşlar yeniden denizlere döndü.

TTB uyardı: Her yere yayılabilir

AKP'nin aldığı normalleşme kararına ilişkin değerlendirmede bulunan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, kararın erken olduğuna dikkat çekmiş, özellikle seyahat sınırlandırılmasının kaldırılmasının salgının yayılmasını artırabileceğine işaret etmişti.

Adıyaman, "Hastalığı taşıyanların yüzde 80’inin semptomsuz taşıdığını biliyoruz. Siz açtınız İstanbul’dan tüm illere ulaşımı. Bir nevi bu virüsü gönderebilirsiniz. 65 yaş üstündekiler evde kalıyor bunda da bir eşitlik yok. 65 yaşın üzerinde işletme sahiplerine sokak serbest. Bu istisna bile önceliğin ne olduğunu gösteriyor. Halk sağlığından öte başka bir şey var o da ekonomik çıkarların korunması. Öyle açıklamalar yapılıyor ki sanki bitti bu iş, kalmadı. Biz bunların erken olduğunu düşünüyoruz" demişti.