İslamcı rejimin her adımı skandal çakma şeyhülislamlığı: Diyanefret İşleri

Diyanet’in ve ona bağlı kurumların ilk eylemi değil son nefret açıklamaları. Diyanet bunu hep yapıyor ve bir süre sonra yaptıkları unutuluyor. Unutulmasının temel sebebi Laik Cumhuriyetin yıkılmış olması. İşte o yıkıntının üzerinde bir tür Şeyhülislamlık haline getirilmeye çalışılan Diyanet’in nefret açıklamaları…

Haber Merkezi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşcinsellik ve evlilik dışı ilişkiler konusunda sert ayrımcı ifadeleri tartışılmaya devam ediyor.

Konuşmayı kınayan iki baroya soruşturma açıldı. Diyanet’in “Din İşleri Yüksek Kurulu” Diyanet’in başkanını destekleyen bir “fetva” verdi. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Diyanet’e yönelik eleştirileri devlete eleştiri sayacağını açıkladı. 

Ama bu Diyanet’in ve ona bağlı kurumların ilk eylemi değil. Diyanet bunu hep yapıyor ve bir süre sonra yaptıkları unutuluyor. Unutulmasının temel sebebi Laik Cumhuriyetin yıkılmış olması.

İşte o yıkıntının üzerinde bir tür Şeyhülislamlık haline getirilmeye çalışılan Diyanet’in nefret açıklamaları…

Çıkarı varsa faize onay verebilir

-Faize onay: Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?' sorusuna cevap verdi. Kurul verdiği cevapla, tarihinde ilk defa faizli işleme onay verdi. Karar oy çoğunluğuyla alındı.

-Yoksula pazar tavsiyesi: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımlandığı 'Aile' dergisinde yer alan 'Tasarruflu pazar alışverişi nasıl yapılır?' başlıklı yazıda, "Ucuza almak için akşam saatlerini bekleyin" tavsiyesinde bulunuldu.

-Kadın emanettir açıklaması: 23 Ağustos 2019’da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, boşandığı erkek tarafından boğazı kesilerek öldürülen Emine Bulut cinayetine ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ”Dinimizde kadının canı, onuru ve hakları dokunulmazdır ve emanettir” ifadelerini kullandı. ‘Emanet’ söylemi tepki çekti.

Eşcinsellik sapkınlık, erkekler tesettüre uymalı

-Eşcinsellik sapkınlık: 5 Temmuz 2019 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm camilerde okunan ve web sitesinde de yayınlanan Cuma Hutbesi'nde nikâhsız birliktelikler haram, eşcinsellik ise sapkınlık olarak nitelendirildi. Hutbe’de "Fıtratın kodlarıyla oynamak" gibi ifadeler de yer aldı.

-Erkeklere tesettür: 26 Temmuz 2019’da Diyanet İşleri Başkanlığı, "Beden mahremiyeti ve tesettür" başlıklı cuma hutbesinde, erkeklere de tesettür istedi. Hutbede, "Özellikle erkekler için beden sağlığını da tehdit eden dar giysiler, mahremiyetin korunmasını sağlamadığı için tesettür bilincine uymaz" ifadeleri yer aldı.

-Evlilik yaşı dokuz: 2 Ocak 2018 tarihinde, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesinde yer alan Dini Kavramlar Sözlüğü kısmında tanımladığı ‘nikâh’ kelimesi için ‘Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması menduptur’ ifadeleri kullanıldı. ‘Buluğ’ kelimesinin tanımında ise ‘İslam hukukçularınca buluğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 olarak belirlenmiştir’ ifadelerine yer verildi. Kadın örgütleri tepki gösterince dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Diyanet’in uygulayacağı tek kanun var fetva verirken, Allah’ın kanunlarıdır" dedi.

Pantolonlu kadınlar cehenneme 

-Pantolon giyen kadın cehennemliktir: 23 Ocak 2017’de gerici İhsan Şenocak "Kaşlarını alıp, pantolon giyerek üniversiteye giden kadınlar cehennemliktir” dedi. Skandal ifadelerinin ardından gelen tepkiler nedeniyle 2018’de hakkında soruşturma açılıp açığa alınan, 3 ay sonra da görevine iade edilen Şenocak, son olarak Sinop İl Müftülüğüne Eğitim Uzmanı olarak atandı. 

-SMS’le boşanabilirsiniz: 6 Aralık 2017 günü Diyanet'e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, gelen bir soruya cevap olarak, erkeğin "Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de eşinden boşanabileceğini" açıkladı.

Baba öz kızına şehvet duyabilir

-Babanın öz kızına şehvet duyması haram değil: Diyanet'e bağlı fetva sitesinde Ocak 2016'da, "Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?" diye soruldu. Soruyu yanıtlayan Diyanet, "Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz" ifadelerini kullanıldı.

-Müslüman olmayanla evlenilmez: Diyanet, "Alevi olan kişi ile evlilik caiz midir?" sorusuna Ocak 2016’da "İslam'a göre Müslüman bir kadın ancak Müslüman bir erkekle evlenebilir” yanıtı verdi.

-Erkeğin kadının elini sıkması haram: AKP'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Berat Albayrak'ın Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ve Semiha Yıldırım'ın 'elini sıkmaması' tartışılırken, Diyanet 24 Mayıs 2016’da "erkeğin bir kadının elini sıkmasının haram olduğuna" dair fetva açıkladı.

Feminizm ahlaksızlık, Alevilik kırmızı çizgi 

-BM’ye ayar: 22 Ağustos 2013’da dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, erkek şiddeti konusunda bir protokol imzalarken “BM kadına karşı şiddetle uğraşacağına insanlığa karşı cinayetleri önlesin” dedi.

-Feminizm Ahlaksızlıktır: Diyanet İşleri Başkanlığı, 8 Mart 2008 Dünya Kadınlar Günü’nde resmi web sitesine Türkiye Diyanet Vakfı’nın iki cilt halinde yayınladığı İlmihal 1-2 adlı eserin “Kadın Hakları” başlıklı bölümünü koydu. Yazıda feminizmle ilgili bölüm “Feminizm ahlaksızlıktır” başlığıyla yer buldu.

-Alevilik kırmızı çizgimizdir: 3 Ocak 2016'da eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AKP'nin 64. Hükümet Programı'nda yer alan, "Cemevlerine hukuki statü verilmesi" ile ilgili olarak, "Biz dini statü veremeyiz, statüyü ancak bu yolun bizatihi sahipleri belirleyebilirler. Bizim daima iki kırmızı çizgimiz olmuştur, bundan hiçbir zaman vazgeçmedik" dedi. Bunun üzerine Alevi Dernekleri Görmez hakkında suç duyurusunda bulundu.