IŞİD'in öldürdüğü insanları Suriye'nin kuzey doğusundaki vadiye attığı ortaya çıktı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, IŞİD'in kuzey doğu Suriye'de öldürdüğü insanların cansız bedenlerini el Hota vadisine attığını bildirdi. Kaybolanlar ve öldürülenler arasında aktivistlerin, insani yardım görevlilerinin, gazetecilerin ve bölgede yaşayan yerlilerin olduğu düşünülüyor.

Dış Haberler

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), IŞİD'in kuzey doğu Suriye'de öldürdüğü insanların cansız bedenlerini bir vadiye attığını bildirdi.

BBC'de yer alan habere göre, 2014 yılında IŞİD mensuplarının 50 metre derinlikteki el Hota vadisine ceset attığına ilişkin görüntülere ulaşan araştırmacılar, olaya ilişkin inceleme başlattı.

HRW, IŞİD'in bölgeyi kontrol etmeye başlamasının ardından vadiye ceset atmaya devam ettiğini düşündüklerini kaydetti.

Örgüt, yerel yönetimlerden söz konusu alanda güvenlik sağlanması, kalan cansız bedenlerin bölgeden çıkarılması ve infazlara ilişkin kanıtların ortaya çıkarılmasını talep etti.

IŞİD'in bir dönem kontrol altına aldığı bölgede 20'den fazla toplu mezarın olduğu ve bu mezarlarda binlerce cesedin bulunduğu belirtiliyor.

Kaybolanlar ve öldürülenler arasında aktivistlerin, insani yardım görevlilerinin, gazetecilerin ve bölgede yaşayan yerlilerin olduğu düşünülüyor.

El Hota Vadisi, IŞİD'in bir dönem merkezi olan Rakka kentinin 85 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

HWR dün yayınladığı raporda, bölgede yaşayanların IŞİD'lilerin halkı el Hota vadisine atmakla tehdit ettiğini hatırlattığı kaydedildi. Bazı yerlilerin, cesetlerin vadinin ağzına kadar yığıldığını aktardığı bildirildi.

IŞİD tarafından 2014 yılında kaydedilen ve sosyal medyada paylaşılan bir videoda örgüt üyeleri tarafından öldürülen iki kişinin vadiye atıldığı görülüyordu.

HRW araştırmacılarının 2018 yılında bölgede İHA ile gözlem yaparken vadideki bir su birikintisinde altı cansız beden bulduğunu, ancak bu cansız bedenlerin IŞİD'in bölgeyi terk etmesinden sonra buraya atıldığını tespit ettiği belirtilmişti. Söz konusu su birikintisinin daha da derin olduğu ve su yüzeyinin altında daha fazla ceset olabileceği belirtiliyor.

HRW, bölgeyi kontrol edenlerin el Hota'yı suç mahalli olarak görmek, kayıpları tespit etmek ve ölümleri incelemekle yükümlü olduğunu vurguladı.

Vadi, şu anda bölgeyi geçen yıl SDG'den alan ÖSO tarafından kontrol ediliyor.