Irak’ta gösteriler yeniden başladı, tutuklu göstericilerin bırakılacağı açıklandı

Irak’ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte hükümet karşıtı gösteriler yeniden başladı. Öte yandan Ekim ayında başlayan hükümet karşıtı protestolarda tutuklananların tamamının serbest bırakılacağı açıklandı.

Dış Haberler

Irak’ta yeni kurulan Mustafa Kazımi başbakanlığındaki hükümet dün ilk toplantısını yaptı. Kazımi ilk kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Ekim ayında başlayan hükümet karşıtı gösterilerde tutuklananların serbest bırakılacağını açıkladı.

Kazımi aylar süren gösterilerle ilgili “olan biten her şey hakkında hakikatin” ortaya çıkarılacağı, göstericileri öldürenlerin yargılanacağı vaadinde bulundu.

Irak Yüksek Yargı Konseyi de bugün yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Kazımi'nin çağrısı üzerine tüm mahkemelere göstericilerin serbest bırakılması için talimat verildiğini bildirdi. Açıklamada "Anayasa'nın 38'inci maddesine göre gösteri hakkı serbest ancak bunun yasalara, devlet müessesesi ve kişilere karşı aykırılık içermemesi gerekiyor” denildi. 

Ancak Kazımi’nin bu açıklaması ülkede gösterilerin yeniden başlamasını önleyemedi.

AP’nin haberine göre Bağdat’ta ABD güçlerinin ve Irak Parlamento binasının da bulunduğu Yeşil Bölge yakınlarındaki Cumhuriye Köprüsü’nde göstericiler yeniden bir araya geldi.

Presstv’nin haberine göre güneydeki Kut kentinde ve Basra’da da dün geceden itibaren gösteriler yeniden başladı. Kut kentinde içlerinde resmi bir binanın da bulunduğu bazı binalar ateşe verildi.

El Sumeriye TV’nin haberine göre göstericiler “yolsuzluk ve soyguna” karşı öfkelerini dile getirirken yetkilileri ülkedeki ekonomik krizle baş edememekle suçladılar.

Irak’ın yeni başbakanı Mustafa Kazımi’nin 22 kişilik kabinesi, üç gün önce 15 bakanın güvenoyu almasıyla meclisten geçmişti. Kazımi hükümeti kendisini erken seçim öncesinde bir "geçiş hükümeti" olarak tanımlamıştı.

'ABD ile stratejik anlaşma gözden geçirilecek'

Kazımi dün kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada ayrıca dış ilişkiler konusunda uzmanlardan oluşan kriz masası kurduklarını söyledi ve "ABD ile Irak'ın birliği ve egemenliğinin muhafaza edilmesi temelinde stratejik anlaşmanın gözden geçirilmesi talimatı verdik" dedi.

Kazımi ayrıca önceki Başbakan Adil Abdulmehdi döneminde görevinden alınan Terörle Mücadele Kurumu Başkan Yardımcısı General Abdulvahap Saadi'nin Terörle Mücadele Kurumu'nun başına getirildiği de açıkladı.