İngiliz sigorta şirketi özür diledi

İngiltere’de 330 yıldır faaliyet yürüten ünlü sigorta şirketi Lloyd’s of London, köle ticaretinde oynadığı rol nedeniyle özür diledi.

Dış Haberler

Lloyd’s of London sigorta şirketi, 18. ve 19. yüzyıllarda Atlantik köle ticaretinde oynadığı rol nedeniyle özür dileyerek, siyahlar ve etnik azınlık grupları için fırsat yaratan yardım ve hayır örgütlerine mali kaynak ayırma kararı aldı.

İngiltere’nin en önemli ve tarihi finansal kuruluşları arasında yer alan Lloyd’dan yapılan açıklamada, ‘‘Lloyd’s’un on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıl köle ticaretinde oynadığı rol nedeniyle üzgünüz, bu İngiltere’nin olduğu kadar bizim tarihimizin de korkunç ve utanç verici bir dönemiydi’’ denildi. Açıklamada son dönemde yaşanan olayların, toplumun pek çok veçhesinde var olan sistematik ve yapılsa ırkçılığın sonucunda siyahların tecrübe ettiği eşitsizliklere ışık tuttuğu ve zamanı çoktan gelmiş zorlu tartışmaları serbest bıraktığı belirtildi.

Lloyd’s siyah ve etnik azınlıklardan gelen yetenekli kişileri çekmek için yeni programlara yatırım yapacağını, kurumun eserlerini ırkçı olmadıklarından emin olmak için gözden geçireceğini ve siyah ve etnik azınlıklara fırsat sunan örgütlere ve yardım kuruluşlarına mali destek sağlayacağını açıkladı.

Lloyd’s’un kaydettiği önemli büyümede şirketin 18. yüzyılda Amerika’ya köle taşıyan gemilerle yaptığı sigorta anlaşmalarının önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.