İki maskeyi dağıtamadılar: İşte gün gün maske çilesi...

Önce maske satışını, sonra da marketlere ve toplu taşımaya maskesiz binmeyi yasaklayan iktidar, aradan haftalar geçmesine rağmen milyonlarca yurttaşa hâlâ maske ulaştırmayı beceremedi. Birçok ilde maske dağıtımı daha yeni başlarken, yeniden satışa başlamanın masaya geldiği belirtiliyor.

Haber Merkezi

AKP’nin salgınla mücadelesinde büyük fiyaskoya dönen başlıklardan biri maske dağıtımı oldu.

Önce maske satışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yasaklandı, ardından maskesiz toplu bulunulan alanlara giriş yasaklandı. Maskeleri kendisinin dağıtacağını söyleyen AKP, aradan haftalar geçmesine rağmen milyonlarca yurttaşa henüz maske ulaştırmadı.

Bugünlerde AKP’nin maske satışını yeniden gündeme aldığı iddiası konuşulurken, salgının başlangıcından bu yana yaşanan maske fiyaskosunun seyrini derledik:

3 Nisan: AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 Nisan Cumartesi tarihinden itibaren pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır. İnsanların toplu olarak çalışmaya devam ettiği işyerlerinde de benzer tedbirler alınacaktır" açıklamasında bulundu.

4 Nisan: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, koronavirüse karşı maske satışına ilişkin "Bakanlığımızın maskelere yönelik bir çalışması var, halkın ulaşabilir olduğu noktalarda inşallah bunların satışını gerçekleştireceğiz" dedi.

5 Nisan: PTT üzerinden maske dağıtımının başladığı açıklandı, sistem dakikalar sonra çöktü.

6 Nisan: Erdoğan, "Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamamız vardır. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız” dedi.

7 Nisan: Türk Eczacıları Birliği, Erdoğan'ın açıklamasından sonra ikinci bir emre kadar eczanelerin maske satışını durdurmasının uygun olacağını bildirdi. İstanbul Eczacı Odası ise bazı meslektaşlarının 'karaborsacı', 'fırsatçı' diye yaftalandığını ileri sürerek Ticaret Bakanlığı'nı özür dilemeye çağırdı.

8 Nisan: İstanbul Eczacı Odası, maskenin devlet tarafından ücretsiz dağıtılacağı açıklamasının altyapısı hazırlanmadan yapıldığını bildirdi. Odanın bakanlığa gönderdiği yazıda, son 48 saatte maskeye ücretsiz erişim sorununun çözülmediği, yurttaşların çaresiz kaldığı vurgulandı.

9 Nisan: Sağlık Bakanlığı'nın işyerlerinde koronavirüse karşı alınan önlemlerle ilgili yayımladığı broşüre göre, maske takma kurallarına uyulan işyerlerinde bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda diğer işçiler 'yakın temaslı' değil, 'temaslı' kategorisinde değerlendirilecek ve çalışmaya devam edecek.

12 Nisan: Ankara'da toplu taşıma araçlarında maske takılması zorunlu hale getirildi.

13 Nisan: İstanbul Valiliği maske takmayan sürücü ve yolculara ceza uygulanacağını açıkladı.

15 Nisan: Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “Vatandaşa SMS gelmesi gerekiyor ama vatandaş SMS gelmediği halde eczaneye giderek almaya çalışıyor. Vatandaşın maske ihtiyacı olduğu için o süreci bekleyemiyor. Markete ya da bir yere gireceğim maskem yok deyip eczacılarımızın üstündeki maskeleri almaya çalışanlar var” dedi.

21 Nisan: İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, “Yaklaşık 10 gündür maske dağıtmaya devam ediyoruz. İstanbul’da şimdiye kadar yaklaşık 13 milyon maske dağıttık. Ancak bu dayanılabilir bir tempo değil. Bu tempoda maske dağıtmamız sürdürülebilir gibi durmuyor. Eczanelerimizde maske dağıtımı dışında rutin işlerimizi yapamaz olduk” açıklamasında bulundu.

22 Nisan: İstanbul Tabip Odası, “Üç beş maskeyi bile dağıtamaz duruma düşmek hicap verici. Maskeler nerede?” diye sordu.

25 Nisan: AKP tarafından ücretsiz dağıtımı taahhüt edilen maskelere ulaşmada sıkıntı yaşanması nedeniyle AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda maske satışının yeniden başlatılması değerlendirildi.

27 Nisan: Salgının üzerinden uzun süre geçmesine karşın birçok ilde maske dağıtımı bugün başladı. Anadolu’da birçok kentte ilk kez eczaneler üzerinden maske dağıtımı yapıldı.