Hindistan ve Çin'den gerilimi düşürme adımı

Çin ve Hindistan, sınır bölgesindeki gerilimi düşürme adımları çerçevesinde askeri birliklerini gruplar halinde geri çekecek.

Dış Haberler

Çin basınında çıkan haberlere göre Çin ve Hindistan, devam eden sınır gerginliğini azaltmak üzere sınırdaki birliklerini ‘‘gruplar halinde’’ çekme konusunda anlaştı.

Diplomatik gözlemciler anlaşmanın tesadüfi çatışmaları engelleyeceğini, ancak iki ülkenin Himalayalardaki sınır hattında asker konuşlandırmaktan vazgeçtikleri anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı People’s Daily’ye bağlı Global Times’da Perşembe günü yayımlanan haberde, iki tarafın da sınır bölgesinde gerilimleri azaltmak için önlem alma konusunda anlaştıkları iddia edildi. Habere göre sınırdaki askeri personel gruplar halinde bölgeden çekilecek.

Çin’in Güney Xinjiang (Sincan) askerî bölgesi komutanı Tümgeneral Liu Lin ile Hindistan’ın bölgede konuşlu 14. Kolordusu’nun komutanı Korgeneral Harinder Singh, Salı günü son bir ay içinde üçüncü kez Hindistan’a ait bölgede bulunan Chushul’da bir araya geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, görüşmeye ilişkin bir değerlendirme yaparak, gerilimin azaltılması konusunda ‘‘olumlu bir ilerleme kaydedildiğini’’ ve iki taraf arasındaki yakın iletişimin sürdürüleceğini söyledi.

South China Morning Post’un konu hakkında görüşlerine başvurduğu Çin Toplumsal Bilimler Akademisi’nden Güney Asya uzmanı Sun Shihai ise alınan kararın sınırdaki beklenmedik çatışmaları engelleyebileceğini, ancak siyasi bir çözüm olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Shihai, Hindistan’ın daha fazla silah satın aldığın Çin’inse bölgedeki asker sayısını arttırmaya devam ettiğine dikkat çekerek, iki taraf arasındaki karşılıklı güvensizliğin sürdüğünü belirtti.

15 Haziran’da Galvan Vadisi’nde iki ülkeye ait sınır birlikleri arasında yaşanan çatışmada 20 Hindistan askeri hayatını kaybetmiş, ölen Çin askerlerinin sayısı açıklanmamıştı. 22 Haziran’da gerçekleştirilen toplantıda çatışma alanlarının askerden arındırılması kararı alınmıştı.