Güney Koreli eylemcilere sahtekârlık soruşturması

KDHC'ye yönelik yeni bir balonla bildiri gönderme eylemi gerçekleştiren Güney Koreli eylemcilere sahtekârlık soruşturması açılacak.

Dış Haberler

Güney Koreli bir grup eylemci, KDHC’nin misilleme yapacağına yönelik uyarısına rağmen 500 bin bildiri taşıyan 20 balonu sınırın kuzeyine gönderdiklerini açıkladı.

Eylemciler adına Salı günü bir açıklama yapan Park Sang-hak, Pazartesi gecesi Kuzey-Güney sınırında bulunan Paju kasabasından 500 bin bildiri, 2 bin bir dolarlık banknot ve küçük kitaplar taşıyan 20 balonu KDHC’ye gönderdiklerini belirtti.

Güney Kore’ye kaçan eski bir KDHC vatandaşı olan Park, bildiri eyleminin adalet ve Kuzey Korelilerin özgürlüğü için verdikleri mücadelenin bir parçası olduğunu savundu. 

Pankart iliştirilmiş bir balonun KDHC topraklarına değil, Paju’nun güneydoğusundaki Hongcheon isimli bir Güney Kore kasabasına indiği bildirildi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı ise bir açıklama yayınlayarak, Park’ın bildiri gönderme eylemi karşısında ‘‘derin bir üzüntü’’ duyduklarını belirtti. 

2014 yılında KDHC askerlerinin sınırın karşı tarafından gönderilen propaganda balonlarına ateş açması sonucunda, iki ülkenin sınır birlikleri arasında çatışma yaşanmıştı.

İki Kore arasında 2018 yılında imzalanan bir anlaşmayla taraflar birbirlerine yönelik düşmanca propaganda faaliyetlerini durdurma sözü vermiş, ancak Güney Kore zaman zaman bildiri eylemini engellemek amacıyla sınıra polis gönderse de, KDHC’nin sivil grupların eylemlerini yasaklama çağrılarını eylemcilerin düşünce özgürlüklerini kullandıklarını ileri sürerek reddetmişti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşmesi ve KDHC’nin misillemede bulunacağını açıklamasının ardından Güney Koreli yetkililer sivil eylemcilerin balon kullanarak bildiri göndermesini yasaklama kararı almıştı. 

Eylemcilere soruşturma açılacak

Paju kentinin bulunduğu Gyeonggi eyaleti ise, daha önce bir idari emir yayınlayarak, eylemcilerin Paju da dahil olmak üzere sınır bölgelerine girmelerine ve Kuzey’e bildiri göndermelerine yasak getirmişti. Gyeonggi yetkilisi Kim Min-yeong, grubun eylemenin doğrulanması halinde, Park’a yönelik soruşturma açılacağını ve yasak kararını ihlal etmenin cezasının 10 milyon wona (8 bin 200 dolar) kadar para cezası olduğunu kaydetti. Min-yeong ayrıca, emniyet güçlerinden Park’ınki de dahil olmak üzere dört eylemci grubu için, sahtekârlık ve resmî kaynakların yersiz kullanımı suçlamalarıyla soruşturma açılmasını talep ettiklerini belirtti. Eylemciler, kazanç sağlamak üzere bağış toplamak için propaganda bildirilerini suiistimal etmekle suçlanıyor.