Gazze'de test ihtiyacı devam ediyor

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kidra, İsrail'den alınan sınırlı sayıdaki Covid-19 testlerinin yapılmaya devam edildiğini, ancak söz konusu test paketlerinden binlercesine daha ihtiyaçları olduklarını söyledi.

Dış Haberler

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kidra, İsrail'in Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) aldığı beş koronavirüs test paketinin bölgede kullanımına izin vermesinin ardından testlerin yapılmaya devam ettiğini bildirdi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Kidra, söz konusu paketin "sınırlı acil yardım" sağladığını, çünkü paketin 2 milyon nüfuslu bölgede yalnızca 500 kişiye yetebileceğini sözlerine ekledi.

Kidra, "Paketi pazar gecesi teslim aldığımız anda testleri uygulamaya başladık. Bu testleri her daim kullanmalıyız ve her şeyden öte, bu test paketlerinden binlercesine ihtiyacımız var" diye konuştu.

Kidra, Gazze dışında olan yüzlerce Filistinli'nin bugün bölgeye giriş yapacağını ve teste tabi tutulmaları gerektiğini söyledi. Bölgeye gelecek olanların üç haftalığına bölgenin güneyindeki karantina tesislerine gönderileceği kaydedildi.

Gazze'de sağlık yetkilileri, 8 Nisan'da yaptıkları açıklamada, test paketlerinin tükendiğini ve tıbbi malzeme eksikliğinin bölgede salgının hızla yayılmasını yol açabileceğini açıklamıştı.

İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgesel Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü (COGAT) yetkillerinden Albay Sharon Biton, on yılı aşkın süredir İsrail'in ablukası altında olan Gazze'de kamu sağlığını korumak için "uluslararası toplumun temsilcileriyle" ortak çalışma yürütüldüğünü söyledi.

İsrailli ve Filistinli yetkililer, İsrail'in bölgede test paketlerinin yanı sıra polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) makinelerinin erişimine de izin verdiğini belirtti. Kidra, makinenin ABD merkezli bir yardım kuruluşu tarafından bağışlandığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bölge müdürü Abdülnasır Sabah, "Gelecek hafta, Gazze'ye getirmek üzere çok sayıda test paketi satın almayı arzuluyoruz" açıklamasında bulundu.

Hamas, salgına karşı önlem amacıyla bölgede okulların, camilerin ve düğün salonlarının kapatıldığını ve sokakta kalabalık toplantıların yasaklandığını duyurmuştu. Bölgede "henüz gerekli olmadığı" gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı uygulanmıyor.

Bölgede şu ana kadar 13 kişide Covid-19 vakası tespit edildi. Söz konusu 13 kişi şu anda karantina altında.