Filistin'in iki bölgesinde salgın halleri: Batı Şeria karantinada, Gazze'de halk sokakta

Filistin'in Batı Şeria bölgesinde salgına karşı sıkı bir karantina uygulanırken, Gazze sokaklarında salgına rağmen büyük kalabalıklar görülüyor.

Dış Haberler

Filistin'in iki bölgesi, koronavirüs salgınını birbirinden farklı şekilde yaşıyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, Batı Şeria'da salgına karşı sıkı bir karantina uygulanırken, Gazze sokaklarında salgına rağmen büyük kalabalıklar görülüyor.

Şu ana kadar 250 Covid-19 vakasının görüldüğü Batı Şeria'da karantina kararı hiç beklenmeden alınmış, Mart ayında ilk vakanın görülmesiyle birlikte Beytüllahim kenti OHAL kararıyla tamamen dışarı kapatılmıştı.

Gazze Şeridi'nde ise bundan farklı olarak çok az kısıtlama uygulanırken, insanlar neredeyse hiç maske kullanmayarak kent merkezi ve sahillere akın etmeye devam ediyor.

HAMAS: GAZZE'DE TAM KARANTİNA GEREKLİ DEĞİL

Yaklaşık 2 milyon nüfuslu olan Gazze, yıllardır İsrail'in ablukası altında. Gazze'nin coğrafi olarak izole olmasının, koronavirüsün bölgede daha az yayılmasını sağladığı belirtiliyor. Bölgede şu ana kadar vakanın görüldüğü 13 kişi karantina merkezlerinde kalıyor.

Hamas, okulların, camilerin ve düğün salonlarının kapatıldığı ve kalabalık toplantıların yasaklandığı Gazze'de tam karantinanın gerekli olmadığını savunuyor. Ancak getirilen yasaklara karşın bu hafta açılan halk pazarının oldukça kalabalık olduğu belirtiliyor. Salgının ciddiye alınmamasından dolayı bölgede virüsün yayılma endişesi hakim.

Sokaklarda oluşan kalabalığın sosyal medyada tepki görmesi üzerine Hamas, sahil şeridine polis konuşlandırmış ve halkın sahilde kalabalık oluşturmaması çağrısı yapmıştı.

Gazzeli gazeteci Ömer Girayib, sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Geçen hafta sustum, ama Gazze için ve burada yaşayan ailem ve halk için ciddi şekilde endişeleniyorum. Ölümsüz olduğumuzu mu sanıyoruz?" şeklinde tepki göstermişti.

Hamas İçişleri Sözcüsü Eyad el-Bozom, "Gerekirse sokağa çıkma yasağı uygulamaktan çekinmeyeceğiz. Günlük değerlendirmelerimize göre gerekli kararları veriyoruz" açıklamasında bulundu.

BATI ŞERİA'DA SIKI ÖNLEMLER

3 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Batı Şeria'da ise bundan farklı bir durum görülüyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bölgede sıkı karantina önlemleri almış durumda.

Bölgede karantinaya uymayanların arabalarına güvenlik güçleri tarafından el koyulurken, geçen hafta maaşlarını almak için banka kuyruğu oluşturan memurlara da güvenlik güçleri tarafından müdahale edildiği belirtildi. 

Bölgede bazı kişilerin kaçak olarak girdikleri İsrail'de virüs kaparak ülkeye geri döndüklerinin ortaya çıkması da endişe yarattı. Filistin İçişleri Bakanı Sözcüsü Hasan Nimer, "Koronavirüs'ün yayılmasını önlemek için uygulamamız gereken sağlık önlemleri mevcut" diye konuştu.

Aralarında 40 km mesafe olan Gazze ve Batı Şeria'nın birbiriyle sınırı bulunmuyor.