Gayrettepe'de ölen çocuk işçi Efe'nin babası: 'Alınyazısı deyip kendimizi bastırmaya çalışıyoruz'

Gayrettepe'deki Masquerade adlı gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangında ölen 29 işçiden biri de 17 yaşındaki Efe Demir'di. Ailesi bayramın ilk günü Efe'yi mezarında ziyaret etti.

Haber Merkezi

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Masquerade adlı gece kulübündeki tadilat sırasında çıkan yangında yaşamını yitiren 17 yaşındaki Efe Demir'in ailesi, oğullarının mezarını ziyaret etti.

Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi'ndeki gece kulübünde çıkan yangında ölenlerden yaşı en küçük kişi olan Efe Demir'in ailesi, bayramın ilk gününde oğullarının Sarıyer Bahçeköy Mezarlığı'ndaki mezarını ziyaret etti.

3 çocuklu ailenin en büyük oğlu olan Efe gece kulübündeki tadilatta mobilya işini yapan firmada çırak olarak çalışıyordu. Yangın çıktığında yangın tüpünü alarak müdahale edenlerden biriydi. Ancak 2 tüpten birinin çalışmadığı ortaya çıkacaktı.

soL'un edindiği bilgiye göre Efe 2023 yılında hem meslek lisesinde okuyup hem de staj adı altında çalıştırılan çocuklardan biriydi. Ancak Efe'nin meslek lisesi kapsamında bu yıl sigortası olmadığı öğrenildi.

Efe Demir'in aile üyeleri mezarlıktaki toprağı sevdi, bu sırada gözyaşı döktü.

AA'nın aktardığına göre Efe'nin babaannesi, torununa, "Kalk yavrum, sen üşümüşsündür orada. Üşümedin mi?" sözleriyle seslendi.

'Alınyazısı diyoruz, böyle kendimizi bastırmaya çalışıyoruz'

Baba Adem Demir, AA muhabirine, bu bayramın kendileri için acı ve keder dolu olduğunu söyledi.

Bugünün bayram olmasının kendilerine bir şey ifade etmediğini belirten Demir, yangında hayatını kaybeden kişilerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Demir, "Bugün Efe'siz ilk bayramım. Oğlumu ziyarete geldik. Acımız büyük, içimiz parçalanıyor. Sözün bittiği yerdeyiz, elimizden bir şey gelmiyor. Bu şekilde bayram geçirmeye çalışıyoruz. Burası son nokta" dedi.

Daha önceki bayramlarda her aile gibi gezdiklerini, eğlendiklerini ifade eden Demir, "Bu bayram olmadı. Bu bayram yapamadık. Bu bayram, acı ve kederli oldu. Bu sözün bittiği yer. Elden bir şey gelmiyor. Mukadderat diyoruz. Takdiriilahi diyoruz. Alınyazısı... Böyle kendimizi bastırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

'Oğlum bana 'burada bir şey olsa nasıl çıkarız bilmiyorum' demişti'

Adem Demir daha önce, oğlu Efe Demir'in eşyasını almak üzere gittiği Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada "Oğlum bana, 'Burada bir şey olsa nasıl çıkarız bilmiyorum' demişti" ifadesini kullanmıştı.

Tadilatın yapıldığı mekanda ihmallerin olduğuna işaret eden baba Demir, oğlu Efe'nin dışarıdan okulunu okuduğunu, meslek sahibi olmak istediğini anlatmıştı.

İhmali olanların ceza alması için mücadele edeceğini söyleyen Demir "Bunun hesabını öyle ya da böyle soracağım" demişti.

'Bu yangın 29 kişinin cinayetidir'

Demir, "Yalıtım yapıldığı için her tarafı elyaf dolu. Buranın daha itfaiye raporu çıkmadı. Mekanda yangın söndürme sistemi yok, kaynak gazının çıkması için havalandırma sistemi yok. Kaynak gazının dışarıya atılabilmesi için vantilatör sisteminin kurulması gerekiyor ama böyle bir şey yok. Bakın cinayet bu. Başka hiç bir şey değil, cinayet. Bu yangın, 29 kişinin cinayetidir" şeklinde konuşmuştu.