Fetih ve Hamas'tan ortak mücadele açıklaması

Filistin’de Fetih ve Hamas örgütleri, ortak bir basın açıklaması yaparak İsrail ve ABD’nin komplolarına karşı iş birliği yapacaklarını kaydetti.

Dış Haberler

Filistin’de iktidar partisi Fetih ile Gazze’yi yöneten Hamas, bağımsız bir Filistin Devleti kurmak ve Filistinlilere yönelik Amerikan-İsrail komplolarını boşa çıkarmak için birlikte çalışacak.

Hamas yetkilisi Salih Aruri ile birlikte telekonferans yoluyla ortak bir basın açıklaması yapan Cibril Racub, ‘‘1967 sınırlarında bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulması ve mülteci sorununun uluslararası kararlar temelinde çözülmesi için Filistin bayrağı altında kavgamızı birlikte vereceğiz’’ diye konuştu.

Filistinlilerin Fetih ve Hamas’ın ulusal birliğin tesisi için çalışmaya başlamasını beklediklerini belirten Racub, ‘‘davamızı hedef olan olağanüstü tehditlerle karşı karşıyayız. Halkımızın ilhaka verdiği tepki, Amerikan-İsrail komplosunu reddetmek için ulusal bir uzlaşı olduğunu gösteriyor’’ ifadelerini kullandı. Racub ayrınca, Hamas’la yeni bir sayfa açmak ve bütün grupların katılımıyla tek bir ses ve tek bir bayrak altında tehditlerin karşısına çıkmak istediklerini vurguladı.

'Daha önce yaptık, yine yapabiliriz'

ABD’nin 2018 yılında başına 5 milyon dolar ödül koyduğu, Hamas, İran ve Hizbullah arasındaki ilişkilerin kurulmasından sorumlu Aruri ise, ilhak planının hayata geçirilmesinin iki devletli çözümün sonu anlamına geleceğini savunarak, Fetih ile Hamas arasındaki birliğe atıfla, ‘‘daha önce yapmıştık, yine yapabiliriz. Hamas ve Fetih arasında işgale karşı çıkmak ve işgalcilerin planlarına direnmek konusunda bir fark yok. İşgale karşı mücadele etmek içimn stratejik bir anlaşmaya varmak üzere farklılıklarımızı bir kenara bırakmalıyız’’ yorumunda bulundu.

İki yetkili, ilhak planının Filistinlilere savaş ilanı anlamına geleceğini belirterek, bu adımın atılması halinde İsrail’i düşman olarak değerlendirecekleri ve ellerindeki her tür araçla mücadele edecekleri uyarısında bulundular.

2006 yılında Hamas’ın Filistin parlamento seçimlerinden birinci parti olarak çıkmasından bu yana gergin ilişkilere sahip olan iki rakip örgütün, yıllar sonra ilk kez ortak bir basın toplantısı düzenlediği belirtildi.

Çarşamba günü Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhak etme planına karşı düzenlenen gösteriye Gazze Şeridi’ndeki Fetih yetkilileri de davet edilmişti. İki örgütün yetkilileri Gazze’deki gösterinin, aralarındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak için birlikte çalışma yolunu açacağını belirtmişti.