Fatih Portakal’a 3 yıla kadar hapis istemiyle dava

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, gazeteci Fatih Portakal hakkında, sosyal medya paylaşımı nedeniyle Bankacılık Kanunu'nu ihlalden dava açıldı.

Haber Merkezi

Fox Tv Ana Haber sunucusu gazeteci Fatih Portakal hakkında sosyal medyada yaptığı "Tekalifi Milliye" paylaşımı nedeniyle Bankacılık Kanunu'nu ihlal iddiasıyla dava açıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından, gazeteci Fatih Portakal hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

Başsavcılık, Portakal hakkında Bankacılık Kanunu’nun 74’üncü maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

İddianamede, Portakal’ın 6 Nisan tarihinde sosyal medya hesabından paylaştığı ve erişim engeli getirilen mesajında Tekalifi Milliye’yi hatırlatarak, “Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef” ifadesiyle, Bankacılık Kanunu’nun 74’ncü maddesini ihlal ettiği ileri sürüldü.

Başsavcılık, Portakal’ın sosyal medya paylaşımının, "bankalarda mevduatı veya tasarrufu bulunan mudilerin paralarının devlet tarafından koronavirüs salgını bahane edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu" iddiasında bulundu.

İddianamede ayrıca "Bu Kanunun 74’üncü maddesine aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Fiil sonucu özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilebilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur" denildi.

Fatih Portakal ise yazılı savunmasında, "Paylaşımım tamamen ironi niteliğindedir" dedi.