Etiyopya'daki gösterilerde 80'den fazla kişi öldü

Etiyopya'da ünlü müzisyen Haacaaluu Hundeessaa'nın öldürülmesi nedeniyle başlayan protestolarda 80'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Haacaaluu'nun öldürülmesi, başkentte uzun yıllardır süren etnik çatışmaları körüklemiş durumda.

Dış Haberler

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da ünlü müzisyen Haacaaluu Hundeessaa'nın öldürülmesinin ardından başlayan protestolar ikinci gününe girerken, şu ana kadar 80'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği protestolar nedeniyle kente asker konuşlandırıldı.

Haacaaluu’nun ölümünün, ülkenin en büyük etnik grubu olan ve uzun yıllardır hükümetin baskısına uğrayan Oromoların daha da öfkelenmesine neden olduğu aktarılıyor.

The Guardian'da yer alan habere göre, protestolar sırasında başkentin birçok mahallesinden silah sesleri duyuldu. Gazeteye konuşan görgü tanıkları, Oromoların protestolar sırasında diğer etnik gruplarla ve polisle çatıştığını aktardı.

Bölgede yaşayanların, Haacaaluu'nun yaşadığı Ambo kentinde yapılacak cenazesinde daha fazla şiddet olaylarının yaşanmasından endişe ettiği kaydedildi.

Etiyopya devlet televizyonu, eski siyasi tutuklulardan gazeteci ve aktivist Eskinder Nega'nın da protestolar sırasında gözaltına alındığını bildirdi.

Başkentte üç yıl süren kanlı sokak gösterileri nedeniyle bir önceki başbakanın 2018'de istifa etmesinin ardından göreve Abiy Ahmed gelmişti. 

Öldürülen müzisyen Haacaaluu, protestolara öncülük eden genç Oromolar için şarkı besteliyordu.

Bölgesel Emniyet Komiseri Bedassa Merdassa, Etiyopya Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Oromiya'da salı günü gerçekleşen çatışmalarda aralarında göstericilerin ve üç güvenlik görevlisinin olduğu 80'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Merdassa, ölenler arasında 78 sivilin bulunduğunu söyledi.

Salı günü tutuklananlar arasında Oromo muhalefet lideri Bekele Gerba ve medya yöneticisi Jawar Mohammed'in de olduğu belirtildi. 

Oromo olan Haacaaluu ve Jawar'ın son aylarda başbakan Abiy'e yönelik eleştirilerini artırmış olduğu belirtiliyor. Bazı Oromo aktivistler ise, Abiy'i kendilerine baskı uygulamakla suçluyor.

Etiyopya'da iktidar, geleneksel olarak büyük etnik bloklar arasından seçiliyor. Ülkede etnik gruplar arasındaki çatışmalar uzun yıllardır sürüyor.