Diyanet tartışması Almanya'ya da sıçradı: Hedefte DİTİB var...

Diyanet’in ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günlerde yaptığı açıklamalar Almanya’da da yankı bulurken, Diyanet’in kontrolünde olduğu belirtilen Almanya’daki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) yine tartışmaların odağında.

Haber Merkezi

Diyanet’in “zina ve eşcinsellik” fetvaları Almanya’da da tartışma konusu oldu. Diyanet’in ve dolayısıyla AKP’nin kontrolünde olduğu belirtilen Almanya’daki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) tartışmaların odağında yer alırken, üst üste açıklamalar geldi.

Almanya’nın Hessen eyaletinde DİTİB ile İslam dersi konusunda yapılan işbirliğine gelecek eğitim yılından itibaren son verildiği açıklanırken, atılan bu adımın nedeninin, kurumun Türk hükümetiyle bağlantısı olduğu yönündeki şüpheler bulunması gösterildi.

Anayasa hukukçusu Josef Isensee’nin kuruma ilişkin raporunun da hatırlatıldığı kararda, kurumun Türkiye’deki Diyanet’e bağlı olduğu ve Diyanet’in de Türkiye Cumhurbaşkanının etkisinde olduğu ifade edildi.

Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı  Michael Roth, Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın son açıklamalarının “Türkiye'deki heteroseksüel olmayan azınlık için durumun halen çok zor ve hatta tehlikeli olduğunu” gösterdiğini söyledi.

Hristiyan Birlik partileri Meclis Grubu sözcülerinden Mathias Middelberg ise DİTİB hatırlatmasında bulunarak, ”Almanya'daki dini temsilcilerden buradaki özgürlük ve tolerans temel değerlerine uymalarını bekliyoruz" dedi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) imamları için de bunun geçerli olduğunu dile getirdi. Middelberg güven kaybı yaşayan DİTİB'in bu güveni geri kazanması gerektiğini ifade etti.

Casusluk soruşturması açılmıştı

Türkiye ile Almanya arasında daha önce de kriz konusu haline gelen DİTİB’e daha önce casusluk soruşturması da açılmıştı.

Almanya'da dört DİTİB imamının evine baskın yapılmış, DİTİB imamlarının "Fethullah Gülen taraftarı olduğu" gerekçesi ile kimi yurttaşlara karşı casusluk yaptığı öne sürülmüştü.

Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği iddialar sonrası, Almanya'daki bazı imamlarının Fethullah Gülen Cemaati ile ilgili Türkiye için casusluk yaptığı iddialarını doğrulayarak özür dilemişti.

Erdoğan, 2018 yılında kurum tarafından Köln’de yaptırılan caminin açılışını yapmıştı.