Cuomo'dan Trump'a rest: Emirlerine uymam

New York Valisi Cuomo, Trump’ın New York’un yeniden açılmasını emretmesi halinde, emre uymayacağını açıkladı.

Dış Haberler

Demokrat Partili New York Valisi Andrew Cuomo, Salı günü CNN’e verdiği bir mülakatta, ‘‘eğer Trump New York eyaletinin halk sağlığını tehlikeye atacak bir şekilde yeniden açılmasına yönelik bir emir verirse bunu yapmam’’ dedi.

Trump Pazartesi günü ABD’nin koronavirüsle mücadele kapsamında eyaletler üzerinde ‘‘topyekun bir yetkiye’’ sahip olduğunu iddia etmiş, hukuk uzmanları ve bazı eyaletlerin valileri anayasaya aykırı olduğunu belirterek bu görüşe karşı çıkmıştı.

Cuomo, bu tür bir emrin eyaletlerle federal hükümet arasında, mahkemeye taşınacak anayasal bir ihtilaf teşkil edeceğini belirterek, Trump için ‘‘şu an yapabileceği en kötü şey, diktatörce ve partizan, bölücü bir şekilde davranmak’’ dedi. 

Siyaseti bu işin dışında çağrısında bulunan Cuomo, söz konusu tartışmanın çok uzun bir süre önce ABD’nin kurucuları tarafından yapıldığını ve bir çözüme bağlandığını, bu çözümün de Birleşik Devletler Anayasası olduğunu söyledi. Cuomo, ‘‘Anayasa federal hükümetin mutlak gücü olmadığını söylüyor, Başkan’ın dediklerinin tam tersini söylüyor. Öyle olsaydı başkan bir kral olurdu diyor’’ diye konuştu.