Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden Trump’a çağrı

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyeleri bir mektup yazarak Trump'ı Almanya'dan asker çekme kararını gözden geçirmeye çağırdı.

Dış Haberler

Cumhuriyetçi Parti’ye mensup bir grup ABD Temsilciler Meclisi üyesi, Salı günü Başkan Donald Trump’ı Almanya’dan asker çekme kararını gözden geçirmeye çağırdı. 

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Michael McCaul’un öncülüğündeki altı Kongre üyesi, Trump’a ABD’nin Almanya’daki askerî varlığının NATO’nun Rus saldırganlığı karşısındaki caydırıcılığının omurgasını oluşturduğunu ileri süren bir mektup gönderdi. Mektupta ABD’nin Almanya’daki askerlerinin, Washington’ın Avrupa’nın yanı sıra Rusya ve Çin’in etkisini arttırdığı Orta Doğu ve Afrika’daki stratejik çıkarlarına hizmet ettiği vurgulandı.

Mektupta, ‘‘Putin rejiminin NATO’nun caydırıcılığının güvenilirliğini sorgulamasına ya da NATO müttefiklerimizin ve ortaklarımızın ABD’nin kolektif güvenliğimize olan bağlılığından şüphe duymasına yol açabilecek bir adım atmanın zamanı değil’’ ifadesine yer verildi.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ayrıca, Moskova ve Pekin’in Amerika Birleşik Devletleri ile müttefikleri arasına ayrılık tohumları ekmeye çalıştığını belirterek, Almanya’daki asker sayısının azaltılması kararında ABD’nin müttefiklerine danışılmamasından üzüntü duyduklarını dile getirdi.