Çorlu tren faciasında 5. duruşma: Aileler salonu terk etti, duruşma 4 Kasım'a ertelendi

Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcının talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasını reddetmesi üzerine tepki gösteren aileler duruşma salonunu terk etti. Mahkeme duruşmayı 4 Kasım'a erteledi.

Haber Merkezi

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili davanın beşinci duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Çorlu Adliyesi’ndeki salon kapasitesi yetersizliği nedeniyle Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne alınan duruşma 10.00’da başladı. Duruşma öncesinde aileler salona gitmek üzere buluştu.

Çorlu tren katliamı aileleri, davanın görüleceği Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü, ardından burada açıklama yaptı.

Ailelerin avukatları, Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun ile görüşmek istedi. Ardından da aileler ve avukatları adliye önünde oturma eylemine başladı.

Aileler savcıyı bekliyor

Güncelleme 18:10

Mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme dava dışı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulması ve tanıkların mahkemede dinlenmesi talebini reddetti.

Keşif yapılması için yedi kişilik heyet belirlendi. Keşif 16 Temmuz'da yapılacak. Bir sonraki duruşma 4 Kasım'da görülecek.

Güncelleme 15:39

Savcı mütalaasının ardından karara tepki gösteren aileler, savcılığa gidiyor. Mahkeme sanıkları dinlemesinin ardından 1 saat ara verdi.

Güncelleme 15:00

Mısra Öz, hakim heyetine ve kendisini çeken polise isyan etti: "Hepsi sarayın soytarısı! Ben Mısra Öz. Çek beni. Oğuz Arda Sel'in annesi. Bu hakimler beni sanık yaptı. Onlara üç maymunu oynuyorlar dediğim için. Katilleri aklıyorlar”

Savcı mütalaasını açıklıyor: İTÜ'ye yağmur ölçer cihazın neye dayanarak tespit edildiğinin sorulmasına, bilirkişiler hakkında yapılan itirazların kabulüne, talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasının reddine, sanıkların tutukluluk taleplerinin reddine karar verilmiştir.

Savcının talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasını reddetmesi üzerine tepki gösteren aileler duruşma salonunu terk etti.

Güncelleme 14:50

Avukat Emre Erdal: Hangi vagondan kaç kişi çıkarıldığının sayısı yok. Kolluk olay yeri kamerasıyla yapar bu işlemi. Ama bir CD göremedim dosyada. Kolluk kuvvetlerine müzekkere yazılmasını talep ediyoruz. Tüm sorumluların yargılanmasını ve dosyanın genişletişmesini talep ediyoruz.

Güncelleme 14:32

Avukat Duygu Arslan: 5 celsede bir arpa boyu yol aldığımızı düşünüyoruz. Sanıklar suçun oluşumuna bile vakıf değiller. Aynı şekillerde tanıklar da böyle. Bu kazanın görgü tanıklarının dinlenmesini istiyoruz. Mahkemenin sunduğu delillerle suç atfedilmesi mümkün değil.

Avukat Mustafa Ersin: Celse arasında dosyaya giren bir yağış raporu mevcut. Saat 14.30'a kadar yağış sıfır. Sonraki yağışlar da düşük, afet yaratacak yoğun yağış verisi değil. Kazanın meydana geldiği saatle son yağışın düşüşü arasında 2 saat 13 dakika var. Yani TCDD'nin kazayı engellemesi için bu kadar süresi var.

Güncelleme 14:02

Avukat Onur Şahinkaya: Kanaatimiz şudur, olay gününden itibaren bir saygısızlıkla karşı karşıyayız. TCDD şunu söylüyor 'Hayatlarınız mahvolmuş olabilir ama susacaksınız, bir kişiyi bile tutuklatmayacağız'. Tanıklar ölçüm cihazı olmadığını söylüyor. TCDD'nin iç raporunda ise İTÜ'ye dayanarak 'Davis marka bir ölçüm cihazı vardı' diye geçiyor. Üstelik TCDD, İTÜ raporunu çarpıtmış. 45 mm yağışa, olağanüstü yağış demişler. Çarpıtma küstahlığı var. Mümin Karasu'ya sizin yolladığınız sorular önden verilmiş. Yazılı hazırlık yapmış. Karasu, bu ifadeyi verdiğinde alacağı ödülü biliyor.

Güncelleme 13:45

Duruşma, verilen 1,5 saatlik aranın ardından devam ediyor.

Avukat Can Atalay: Dosyanızda yağmurun niteliği belgeli bir şekilde açık. Tanık beyanına ihtiyaç duyulmayacak kadar açık. Mücbir sebep sayılamayacak kadar açık. Menfezlerin uygun yapıldığı iddia edilmiş. Sanıklar dediler ki ilk duruşmada bu menfezin sorunlarını biz söyledik. Biri 300 küsür üzerinde belge düzenledim dedi. Mücbir sebep gerekçesi akla uygun değildir. Dosyadaki belge delilleriyle açık olan bir meseledir. Sanırım Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı ve siyasi iktidar kovuşturmanın gerektiği gibi yapılmasına engel olmaktadır. Mesele yağmur değil, sistemik olana bakmak gerek. Özelleştirme nedeniyle TCDD'nin yolların bakımsız hale gelmesinin toplumsal ve siyasal sonuçlarıyla ilgileniyorum. Dosyaya gelmesi gereken sanıklar var. Usül ilkesine aykırılık teşkil etmesi nedeniyle iki tanığın huzurda dinlenmesini talep ediyorum. Bu insanların ölümünün birinci elden sorumlusu sistemdir. Bu dosyada taksir değil, olası kasıt vardır.

'Gerçek suçlular yargılanmıyor'

Çorlu tren katliamında annesi ve babasını kaybeden İsmail Kartal soL'a konuştu. Kartal gerçek suçluların yargılanması gerektiğini vurguladı. 

Güncelleme 12:09

Duruşmaya 1.5 saat ara verildi

Güncelleme 11:50

Mısra Öz : Mümin Karasu 'nun sanık olarak yargılanması istenirken reddedildi. Siz mahkeme heyeti olarak talebimizi reddedince sanık değil tanık oldular. Burada çiftliklerden alakasız kişileri tanık diye getirdiniz. Artık görmezden gelmeyin mahkeme gerçek suçluları çıkarsın.

Mağdur aileler adına söz alan yakın: 714 gün oldu tek bir tutuklama, tek bir suçlu yok. Artık sorumluların tutuklu yargılanmasını istiyoruz. Tek tweet attı diye insanlar tutuklanıyor ama burada kimse tutuklu değil.

Güncelleme 11:03

Oğuz Arda Sel'in dedesi: Mümin Karasu'nun burada sanık olmasını beklerken TCDD'ye danışman oldu.  Biz aileler onun sanık olmasını istiyoruz. Menfez inşa edilmese bu katliam bir daha yaşanır mıydı yaşanmaz mıydı? Matematik uymuyor, ölü sayısı belli değil. Ayakta yolcu sayısı kaç? Oturan sayısı kaç? Bunları bildirin.

Mümin Karasu'nun yargılanmasını talep ediyoruz

Tüm aileler bunun üzerine desteklerini bildirdiler.

Güncelleme 10:43

TCDD'ye yazılan gece bekçisi, kontrol memuru kaza sonrası alımı gerçekleşti mi diye sorulduğu ama diğer müzekkerelere cevap yazmalarına rağmen buna cevap vermedikleri görüldü.

Kaza tarihinden bu yana, kazanın olduğu yere çok yakın olan Cemiloğlu Harası çalışanı olan Birol Kuzgun tanık olarak dinleniyor.

Hakim: O günkü yağışı sel olarak tanımlayabilir misiniz?

Birol Kuzgun (BK): Olay günü olan yağış, bugünkülere benzer, mevsimsel olağan bir yağıştı.

Çalışkan Çiftliği’nde çiftçi olarak çalışan Günay Çolak tanık olarak dinleniyor.

Hakim: Olay günü yağış kaçta başladı ve nasıl bir yağıştı bu?

Günay Çolak (GÇ): 4-4 buçuk civarı başladı yağmur. Çokça yağdı, sel aldı götürdü her yeri. O günden sonra öyle yağmur olmadı.

10:35 Korona uyarısı yapıldı.

10:13 Duruşma başladı, yoklama yapıldı.

Duruşma öncesinde faciada hayatını kaybedenlerin aileleri İsmet İnönü Parkı'nda bir araya geldi. Davanın görüleceği Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü aileler adalet taleplerini yeniledi. Yürüyüş esnasında aileler adına konuşan, faciada yaşamını yitiren 14 yaşındaki Bihter Bilgin'in annesi Zeliha Bilgin şunları söyledi:

"718 gün oldu. Evlatlarımız yok, kardeşlerimiz yok, canlarımız yok, eşlerimiz yok, analar yok. İki yıllık bu süreçte tek bir isteğimiz vardı. Kimseden mucize beklemedik, istemedik. Tek bir şey istedik. Bizi adaleti verin, biz adalet istiyoruz. Benim evladım, kardeşlerim, 25 can geri gelmeyecek. Bizler gibi hiçbir anne hiçbir abla kardeş yanmasın istedik. Bizim canlarımız göz göre göre Devlet Demir Yolları'nın ihmalleri yüzünden boşu boşuna öldü. Bizler 718 gündür bu acıyı boşu boşuna çekiyoruz. Göz göre göre... İhmaller ortada. Bu katliam göz göre göre oldu. Bize bunun hesabını verecekler, vermek zorundalar. Burası adaletli bir ülkeyse bu adaletin bizi bulması gerekiyor. Ben bu acıları nefesim tükenene kadar bağırmak zorunda değilim. Ben evladımı okula getirdiğim yollarda adalet aramak zorunda, koşmak zorunda değilim. Ben bir anne olarak evladımın katillerinin yargılanmasını istiyorum. Mısra bir anne olarak evladının katillerinin yargılanmasını istiyor. Annem dört canını kaybetmiş bir anne olarak, 65 yaşında bu yollarda adalet aramak zorunda olduğu için tüm sorumluları kınıyorum.  Çorlunun hesabı sorulacak. Kimse korunmayacak. Tüm sorumlular yargılanacacak. Adalet yerini bulacak." 

Zeliha Bilgin açıklamanın ardından fenalık geçirdi.