Çin ABD'den tarım ürünleri ithalatını askıya alıyor

ABD'nin Hong Kong nedeniyle Çin'e karşı yeni yaptırımları gündeme almasının ardından, Çin ticaret anlaşması kapsamında taahhütte bulunduğu tarım ürünleri ithalatında kısıtlamaya gitme kararı aldı.

Dış Haberler

Çin, devlete ait şirketlere Amerika Birleşik Devletleri’nden soya fasulyesi ve domuz satın alımını durdurma talimatı verdi. Karar, ABD’nin yeni ulusal güvenlik yasasını nedeniyle Beijing’i cezalandırmak üzere Hong Kong’un özel statüsünü kaldıracağını açıklamasının ardından alındı.

Reuters’ın haberine göre Çin hükümeti devlete ait şirketlerden ABD’den soya fasulyesi ve domuz ihracatını durdurmalarını isterken, büyük hacimli mısır ve pamuk ihracatının da durdurulacağı belirtildi. ABD’nin yeni yaptırım kararları alması halinde diğer tarım ürünleri için de benzer bir adımın atılabileceği kaydedildi.

Reuters’ın haberini dayandırdığı kaynak ‘‘Çin pek çok devlet şirketinden ABD’nin Hong Kong tepkisine yanıt olarak, soya fasulyesi ve domuz gibi önemli tarım ve hayvancılık ürünlerinin satın alımlarını askıya almasını istedi. Şimdi ABD’nin bir sonraki adımı ne olacak, göreceğiz'' diye konuştu.

Çinli ithalatçıların 20 bin tonluk domuz sevkiyatının 10 binini iptal ettiğini belirtilirken, Trump’ın Çin’i hedef almaya devam etmesi halinde Beijing’in ABD-Çin ticaret anlaşmasının Birinci Aşamasını rafa kaldırmak zorunda kalacağı ileri sürüldü. Reuters’a konuşan kaynak ‘‘Trump’ın sürekli saldırıları ile karşı karşıyayken Beijing’in ABD’den mal almaya devam etmesi mümkün değil’’ dedi.

Ocak ayında imzalanan anlaşmada Çin ABD’den iki yıl içinde 32 milyar dolar değerinde tarım ürünü almayı taahhüt etmişti. Çin anlaşma çerçevesindeki yükümlülülerini yerine getirmek için 2020 yılında ABD’den soya fasulyesi, mısır, buğday ve soya yağı ithalatına başlamıştı. ABD Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre Çin 2020’nin ilk çeyreğinde 1 milyar 23 bin dolar değerinde soya fasulyesi ve 691 milyon dolar değerinde domuz satın alımı gerçekleştirdi.

Özel şirketlerin yaptıkları ithalatı kısıtlayan bir hükümet emrinin söz konusu olmadığı, ancak, özel şirketlerin de şu an ithalat yapma konusunda son derece dikkatli olduklaır kaydedildi.