Bunca yılın alışkanlığını değiştirmek zor: Erdoğan'la Özel normalleşme, Bayraktar gerilim peşinde

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan bayramlaşmak için CHP Genel Başkanı Özel’i aradı. Aynı gün Baykar Genel Müdürü İmamoğlu’nu hedef aldı, yanıt İBB’den geldi.

Haber Merkezi

Yerel seçimlerde AKP’nin uğradığı oy kaybı sonrası düzen muhalefetinden erken seçim talebi yerine uzlaşma sinyalleri gelirken bayramın ilk günü AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel telefonda görüştü.

Erdoğan MHP, BBP, HÜDA-Par, DSP, Vatan Partisi ve İYİP’in genel başkanlarının yanısıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i de aradı ve bayramını kutladı.

Sözkonusu görüşme AKP yanlısı Sabah gazetesinin Özgür Özel’in Yavuz Donat’a verdiği mülakatı “Makama saygıdan asla taviz yok” başlığıyla manşetten yayımlamasının ardından gerçekleşti. Özel söyleşide “Bayram günü Sayın Cumhurbaşkanı’nı arayacağım. Bayramını tebrik edeceğim. Eskisi gibi, ‘Ben senin yanına gelmem’ yok. Böyle bir siyaset izlemeyeceğim. Tercih ederim ki Çankaya Köşkü’nde buluşalım. Çünkü orada da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın odası var” ifadelerini kullanmıştı.

Okuyan: IMF yumuşaması yaşıyoruz

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan bugün soL’da yayımlanan söyleşisinde Türkiye’nin bir süredir IMF politikaları uyguladığına ve sermaye sınıfının bu politikalar uygulanırken sert bir muhalefet istemediğine dikkat çekmişti.

Okuyan “Erdoğan’ın önümüzdeki birkaç yıl muhalefetin yapıcı tutumuna şiddetle ihtiyacı var. CHP ben bu rolü oynarım demekle meşgul. Erken seçim talebini dile getirmiyor, uzlaşı, saygı gibi kavramlarla bir siyasi yumuşama doğrultusunda inisiyatif almaya çalışıyorlar” demişti.

Okuyan X hesabından yaptığı paylaşımda da “Uzlaşı, saygı, anlayış gibi sözcükler siyasetin dilinde egemenlik kuruyorsa bunu bayrama değil, halkın tepesine çöken ekonomi politikalarında en küçük bir değişiklik istemeyen holdinglerin çabasına bağlamak gerek. Anlayacağınız IMF yumuşaması yaşıyoruz. Halk yumuşamamalı” yorumunu yaptı.

Bayraktar, İmamoğlu'nu hedef aldı

Öte yandan düzen siyasetindeki bu uzlaşı görüntüsü devam ederken aynı gün bir kapışma Erdoğan sonrası dönem için bir süredir sermaye sınıfının hazırlık yaptığı bilinen aktörler arasında yaşandı.

Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın şirketi Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar İsrail’e jet yakıtı satışının Baykar tarafından yapıldığı iddiaları üzerinden Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldı. Bayraktar’a yanıt İBB’den geldi. İBB Haluk Bayraktar hakkında “hukuki süreç” başlatılacağı duyuruldu. 

İsrail'le ticaret kısıtlamalarına ilişkin Ticaret Bakanlığı açıklamasında yer alan ürün grupları arasında jet yakıtının da bulunması İsrail savaş uçaklarına yakıtların Türkiye'den gittiği yönündeki değerlendirmelere neden oldu.

İletişim Başkanlığı bu tür yakıtların sadece sivil uçaklara verildiği açıklamasını yaptı. Buna karşın jet yakıtı konusunda sosyal medyada çok sayıda iddia yayılmaya başladı. Bunlardan biri de Baykar şirketinin İsrail'e jet yakıtı sattığı iddiasıydı.

İddialar için “alçakça ve şerefsizce iftira kampanyası” diyen Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar "iftira atan" kişinin “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun iletişim kampanyasına destek verenlerden biri olduğunu” ileri sürdü ve hedefine İmamoğlu'nu aldı. 

Haluk Bayraktar sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

Bizim için nefsin izzeti yoktur yaptığın işin izzeti vardır. Attığınız iftiralar bizde bir toz zerresi kadar iz bırakmaz.

Milletimiz de, Gazzeliler de bizim duruşumuzu iyi bilir.

İsrail’e jet yakıtı sattığımız iftirasını atan alçak kim diye baktım.

Gördüm ki İBB Başkanının iletişim kampanyalarını yöneten strateji ekibinde yer alıyormuş. “Alevilerin de pkk’sı olmalı” diye yazılar yazıyor, dhkp-c güzellemesi yapıyormuş.

Bu pkk’lıları besleyen Ekrem İmamoğlu'na sesleniyorum:

Tasmalı köpeklerini saldırtmayı bırak.

Yalandan başka söyleyecek lafın varsa, mertçe yüzümüze söyle de cevabını verelim.”

İBB'den Bayraktar'a yanıt

İBB’nin resmi X hesabından Haluk Bayraktar’ın bu paylaşımına ilişkin yapılan açıklamada ise “hem kişisel hem de kurumsal hukuki süreç başlatılacağı” belirtildi, “Bu millet sizin kötü aklınıza 31 Mart’ta dersini verdi, vermeye de devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

İBB’nin açıklamasında, şöyle denildi:

"Haluk Bayraktar isimli kişinin sosyal medya platformu X paylaşımında İBB ve Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na yönelik yalan ve iftiralara yer verildiği görülmüştür. Haluk Bayraktar isimli kullanıcı hakkında, bu asılsız iddialarından dolayı, hem kişisel hem de kurumsal hukuki süreç başlatılacaktır. Ramazan ayında bile iftira ve kumpastan geri durmayanların, bayramda da aynı kötülüklere devam etmesine şaşırmıyoruz. Bu şahıs ve benzerleri sosyal medyada dezenformasyon yaparak, içindeki kin ve nefreti toplumu kutuplaştırmak için kullanıyor. Bu millet sizin kötü aklınıza 31 Mart’ta dersini verdi, vermeye de devam edecektir."