'Brezilya'da vaka sayısı açıklanandan 12 kat fazla olabilir'

Brezilya'da üniversite ve enstitülerden oluşan konsorsiyumun yaptığı araştırmaya göre, ülkedeki Covid-19 vaka sayısı, yapılan testlerin azlığı ve testlerin sonuçlanma sürecinin çok uzun sürmesi nedeniyle, resmi olarak açıklanan sayıdan 12 kat daha fazla olabilir.

Dış Haberler

Brezilya'da yapılan bir araştırma, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının resmi olarak açıklanandan 12 kat daha fazla olabileceğini ortaya koydu.

Reuters'ta yer alan habere göre, araştırma sonucunda, ülkede çok az sayıda test yapıldığı ve sonuçların doğrulanma sürecinin çok uzun sürdüğünün tespit edildiği kaydedildi.

Brezilya'da bulunan üniversite ve enstitülerin yaptığı ortak araştırmada, 10 Nisan'dan bu yana gerçekleşen Covid-19 kaynaklı ölüm sayıları, Dünya Sağlık Örgütü'nün "beklenen ölüm oranı" verileriyle karşılaştırıldı.

Buna göre, Brezilya'da görülen "beklenenden daha yüksek" ölüm oranları, ülkedeki vakaların açıklanandan çok daha fazla olduğunu, toplam vakaların yalnızca yüzde 8'inin resmi olarak açıklandığını gösteriyor.

Az test yapılıyor, sonuçlar çok geç geliyor

Araştırmayı yapan Sağlık Operasyonları ve İstihbaratı Merkezi adlı konsorsiyum, hükümetin tüm vakalar yerine yalnızca ciddi vakalara test uyguladığını düşünüyor. Araştırma merkezi ve sağlık çalışanlarının da test sonuçlarının çok geç gelmesinden yakındığı belirtildi.

Brezilya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta, ülkenin yüz ölçümünün büyüklüğünden dolayı test dağıtımının zor olduğunu, ancak test uygulamanın geliştirilmesi gerektiğini kabul ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın resmi verilerine göre, ülkede koronavirüs vakaları dün 23 bin 430'a yükselirken, virüs kaynaklı ölümler 1.328'i buldu.

Yine bakanlık verilerine göre Brezilya'da geçtiğimiz perşembe 127 bin şüpheli vaka bulunurken, bunlardan yalnızca 63 binine test yapıldı. Bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi, dün yaptığı açıklamada, 93 bin testin sonucunun hâlâ beklendiğini kaydetti.

Ülkede yılın bu döneminde diğer yıllara kıyasla üç kat daha fazla şiddetli solunum hastalığı semptomları görülürken, bu semptomlara yakalananların şu ana kadar yalnızca yüzde 12'sinde Covid-19 vakası doğrulandı.

'Salgının boyutuna ilişkin yanlış algı oluşabilir'

Araştırma merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Vakalara ilişkin az bildirimlerin yüksek derecede olması, hastalığın kontrolüne dair yanlış algı oluşturabilir ve bunun sonucunda, salgına karşı önlemlerin azalmasına yol açabilir" uyarısı yapıldı.

Salgına karşın ülkede günlük hayatın normalle dönmesi gerektiği konusunda ısrarcı olan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, salgına karşı kayıtsız kalmakla ve süreci kötü yönetmekle eleştiriliyor. Bolsonaro'nun salgına yönelik tavrı hükümet içerisinde de gerginlik yaratmış durumda. Ülkede sağlık bakanı, valiler ve yerel yönetimler, daha sıkı önlemlerin alınması yönünde Bolsonaro'ya çağrıda bulunuyor.

Araştırmayı yapan merkezin ülkede salgının gidişatına ilişkin öngörülerinde şu ana kadar başarılı olduğu, 30 Mart'tan bu yana görülen vaka artışlarıyla merkezin tahmin ettiği sayıların örtüştüğü belirtiliyor.

Araştırma merkezi 20 Nisan'a kadar ülkedeki vaka sayısının en iyi ihtimalle 25 bin 164'e, en kötü ihtimalle 60 bin 413'e çıkacağını tahmin ediyor.