Bilim Kurulu üyesi Kara, hayalet taşıyıcılardan endişe duyduklarını söyledi

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, 'Gelenek, görenek ve alışkanlıklarımızla ilişkili vakalarımız bir miktar fazla' açıklamasında bulundu. Kara, hayalet taşıyıcılardan endişe duyduklarını da dile getirdi.

Haber Merkezi

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Covid-19 pandemisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Virüsün çok hızlı yayıldığını hatırlatan Kara, ''Biz sanki yeni normallere geçerken ‘virüs gitti, her şey bitti’ diye düşündük. Halen de böyle düşünülebiliyor. Virüse fırsat verdiğimizde o virüs kafasını kaldırabiliyor. Biz mutlak ve mutlak mesafeyi, aramızdaki bariyeri sağlamalıyız. ‘Virüs gitti’ diye düşünmemeliyiz, çok kolaylıkla yayılabiliyor'' ifadelerini kullandı. 

'Gelenek, görenek ile ilgili vakalar fazla'

Hasta ziyaretleri ile ilgili vakalarda artış gözlemlendiğini söyleyen Kara, ''Bizim geleneklerimiz çok güzel; ama bir örnek kişi corona virüsü tanısı almış, hastanede yatmasını gerektirecek bir durumu yok, ‘evde 14 gün izole kalacaksın’ diyorsunuz, bunu duyan ‘geçmiş olsun’ ziyaretine geliyor. Böyle çok yeni vakalar çıkıyor, acıyı paylaşmak lazım; ama bu paylaşım sırasında dikkatli olmak lazım'' sözlerini sarf etti.

'Bin vaka varsa 400 tane de hayalet taşıyıcı var'

Hayalet taşıyıcılara da değinen Bilim Kurulu üyesi, ''Tüm vakaların sanki yüzde 30’u semptomu olmadan bu virüsü alıyorlar, virüsü taşıyorlar ve atıyorlar. Ama kendi vücutlarından virüs temizlenirken sağa-sola bulaştırıyorlar mı; bizim için sıkıntı o. O nedenle bu kişilerden korkuyoruz. Rakam ne olursa olsun belki bu rakam yüzde 30'' sözlerini kullandı. 

Ayrıca Kara, ''Biz her gün 1000 vaka görüyorsak en az 420 civarında da bizim hayalet taşıyıcımız olması lazım sokakta. Böyle bir durumda dışarıda karşındaki kişi hayaletlerden biri olabilir. O zaman karşımızdaki kim olursa olsun mesafeye dikkat edelim, o kişinin bu şekilde virüsü taşıyacağını düşünerek maske takalım. Lütfen hepimiz mesafe, maske ve el hijyeninde dikkatli olalım'' ifadelerini de kullandı.