Beykoz'da doğa talanı için yeni adım: Birçok ormanlık alanın sit derecesi düşürüldü

İstanbul'un Beykoz ilçesinin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kapsayan sit alanlarının koruma derecesi düşürüldü. Bölge, ormanlık alanlarıyla, köyleriyle ve mesire alanlarıyla biliniyor.

Can Kuyumcuoğlu

Uzun süredir rant odaklı projelerin saldırısı altında olan Beykoz'un ormanlık alanları, yeni bir talan tehdidiyle karşı karşıya.

İlçenin kuzeyinde bulunan Alibahadır, Paşamandıra, Öğümce, Mahmutşevketpaşa mahalleleri ve Riva Beylikmandıra etabının koruma derecesi düşürüldü.

Ormanlık alanların yoğun olduğu bölgede “Nitelikli doğal koruma alanı” olarak ifade edilen bazı kısımlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayıyla, seçimin hemen ardından, 4 Nisan tarihinde “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak güncellendi.

Diğer yandan, Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan bir ilanla Polonezköy Mahallesi’nin doğal sit alanı koruma statüsündeki bazı bölgeleri de “doğal sit sürdürebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” oldu.

Ormanlar, köyler, mesire alanları tehdit altında

Beykoz'un kuzeyinde birbirine komşu olan Alibahadır, Paşamandıra, Öğümce, Mahmutşevketpaşa mahalleleri; büyük ormanlık alanları, köyleri ve mesire alanlarıyla biliniyor.

Buradaki sit alanlarının derecelerinin düşürülmesiyle bölge halkı büyük bir doğa talanı tehdidiyle karşı karşıya kalmış durumda. Söz konusu alan, Beykoz'un kuzeyinin büyük bir bölümünü kapsıyor.

Derecesi düşürülen sit alanları, Beykoz'un kuzeyinde büyük bir alanı kapsıyor

Alibahadır köyü, büyük ormanlık alanlarıyla ve mesire alanlarıyla biliniyor

Paşamandıra (Fotoğraf: Dost Beykoz Gazetesi)

Öğümce, Beykoz'un doğal güzellikleriyle anılan bir köyü (Fotoğraf: Dost Beykoz)

Mahmutşevketpaşa Köyü

Bölgede üç maden sahası bulunuyor 

Diğer yandan, bölgede üç adet maden sahasının olması dikkat çekiyor. Sit alanlarının derecesinin düşürüldüğü bölgenin doğu bölümünde iki, batı bölümündeyse bir adet kuvars kumu sahası bulunuyor.

Sit derecelerinin düşürülmesi kararı, bu adımın söz konusu maden sahalarını genişletme amacı taşıdığına dair değerlendirmeleri de beraberinde getirdi.

Beykoz'un ormanları uzun süredir tehdit altında 

Beykoz'un büyük bir bölümünü kapsayan ormanlık alanlar, rant odaklı projeler nedeniyle uzun bir süredir tehdit altında.

Karlıtepe mahallesine bağlı geniş ormanlık alan 3 yıl önce imara açılmış, bu kapsamda başlatılan otel-AVM projesine Beykoz halkı büyük tepki göstermişti.

Projeye karşı çeşitli çevre örgütleri, burada yaptıkları eylemde polis müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Söz konusu alandaki inşaat faaliyetleri, halkın tepkisine rağmen sürüyor.