Balkonda alkış dönemi çabuk bitti: Sağlık emekçileri eski 'normal'e döndü!

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık emekçileri, konakladıkları otelden kapı dışarı edildi. Salgın nedeniyle evlerine gidemeyen sağlık emekçilerinin son derece kötü koşullardaki otellerde kalmak zorunda kaldıkları öğrenildi. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde çalışan bir sağlık emekçisi yaşadıklarını soL'a anlattı.

Serhat Yılmaz

Sağlık emekçileri, pandemi ile mücadelede en ön saflarda yer alırken, yaşadıkları sıkıntılar bitmek bilmiyor.

Şimdi de Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık emekçilerinin konakladıkları otelden kapı dışarı edildiği, son derece hijyensiz otellerde kalmak zorunda kaldıkları ortaya çıktı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde çalışan bir sağlık emekçisi yaşadıklarını soL'a anlattı.

'Alacaklarını aldılar, bizi kapı dışarı ettiler'

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde çalışan bir sağlık emekçisi, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği otellerden çıkarılma sürecini, ''15 Mart'tan beri eve gitmiyoruz. O süreçte 15 gün hastanede yatıp kalktık. Daha sonra Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği otellere yerleştirildik. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği oteller, yoğun bakımda çalışmamız ve Covid-19'lu hastalara bakmaya devam etmemize rağmen sözleşmenin bittiğini, bir an önce otelleri boşaltmamız gerektiğini söylediler. Öncesinde herhangi bir bilgi vermediler. Biz de tedbir alamadık. Normalleşme süreci ile birlikte otellere müşteriler gelmeye başlayınca, bir de zaten alacaklarını aldılar, vergi indirimi gibi, bizi kapı dışarı ettiler. Hastane hala pandemi hastanesi ve biz hala pandemi hastaları ile ilgileniyoruz. Sağlık Bakanlığı bize bir ay önce size yer ayarlayacağız dedi. Ama hala bir dönüş olmadı'' sözleriyle anlattı.

'İBB'nin belirlediği otellere resmen yalvardık'

Sağlık Bakanlığı'nın anlaştığı otelden ayrıldıktan sonra İBB'nin belirlediği otellere müracat eden sağlık emekçisi, oda bulmanın zorluğunu, ''Sağlık Bakanlığı dışında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin paralar ayırarak belirlediği oteller var. Bu oteller için size bir kod veriliyor, rezervasyon yapıyorsunuz. Tabi otel bulmak sıkıntılı. Otellerden çıkan arkadaşlar, odalarını dolu gösterdikleri için boş oda bulamıyoruz. Biz resmen kapılarına gittik, yalvardık. Ben 24 saatlik nöbetten çıkıp, 24 saat daha uyuyamadım bu işlerle uğraşmak için. Yönlendirmelerle bir otele yerleştik'' ifadeleriyle aktardı.

'Kaldığımız odaları saatlerce temizlemek zorunda kaldık'

Yerleştikleri yeni oteli temizlemek için saatlerce uğraşan sağlık emekçisi, ''Farklı amaçlarla kullanılan bir otel zaten. Hijyen konusunda sıkıntılı bir otel. Resepsiyondan odaya gidene kadar dezenfektan bulamadık. Odalar çok kirliydi. Saatlerce temizlik yaptık. Havluların temiz olmadığından o kadar emindim ki kullanamadım. Yattığınız yerden koltuklara kadar her yer o kadar kirliydi ki.  Örneğin biz odadayken, tak diye bir temizlik çalışanı içeriye girdi. Ne maskesi var ne herhangi bir önlemi'' ifadesini kullandı.

'Şikayet edince mimlendik'

Yaşadıklarına sessiz kalmadıklarını da belirten sağlık emekçisi, ''Tabi biz durumu şikayet ettik. Şikayet edince de mimlediler bizi. Ben nöbetteyken arkadaşlarıma beni sormuşlar, nerede diye. ''Neden şikayet etti? Daha önce bize söyleseydi'' gibi şeyler söylemişler. Bu süreç başlayalı kaç ay oluyor. Sen hala önlemlerini almamışsan, çalışanlarında maske alışkanlığı yoksa şikayet etmemiz gerekir. Şikayetten sonra bana karşı bakış açıları değişti'' derken, baskıya maruz kaldıklarını dile getirdi.

'İki otelde de yemek verilmedi, aç kaldık'

''Kaldığımız iki otelde de hiçbir şekilde yemek verilmedi. Biz ciddi anlamda aç kaldık'' diye konuşan sağlık emekçisi, ''Arkadaşların dayanışma için evlerinden getirdikleri yemekleri yedik'' ifadesini kullandı.

'Kadın arkadaşlarımız taciz edildi'

İkinci kaldıkları otele girişte verilen bilgilerin ardından kadın sağlık emekçilerinin taciz uğradığını da aktaran sağlık emekçisi, ''İBB kanalı ile başvurduğumuz otele kimlik bilgilerimiz, telefon numaralarımızla kayıt yaptırdık. Bunun ardından kadın arkadaşımız, özel numaradan taciz edildi. Çirkin sözlere maruz kaldı. Normalde olmayan, arkadaşımızın başına ilk kez gelen bir şeydi. Bu telefon numaramızı bıraktıktan sonra gerçekleşti. Kadın arkadaşlarımız, tek başına kalamıyorlar. Kapıları kitlemek zorunda kalıyorlar. Nöbetleşe uyuyorlar. 24 saat nöbet tutup, korku içinde dinlenmeye çalışıyorlar'' dedi.

'Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarını ortada bıraktı'

Sağlık Bakanlığı ise sağlık emekçilerinin yaşadığı konaklama sorununa herhangi bir çözüm getirmiyor. soL'a konuşan sağlık emekçisi, ''Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarını ortada bıraktı. Ne kadar normalleşsek de hala risk var. Sağlık çalışanlarının zaten aldıkları ücretten tutun birçok problemi var. Bir de konaklama da mağdur olan birçok sağlık çalışanı var. Bazı arkadaşlarımız artık dayanamayıp, ev tutmak zorunda kalıyor'' sözleriyle Sağlık Bakanlığı'na duyduğu öfkeyi dile getirdi.