Avrupa'da ölümlerin yarısı bakım evlerinde

Avrupa ülkeleri ve ABD’de Covid-19 nedeniyle hastanelerde yaşanan ölümlerin resmî istatistiklere alınmamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, bakım evlerinde yaşanan ölümlerin toplam ölüm sayısının yarısına ulaşabileceğine dikkat çekiliyor.

Dış Haberler

İngiltere’de bakım evleri işleten iki büyük grup, son haftalarda kendilerine ait bakım evlerinde 521 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu sayının, Ulusal Sağlık Sistemi’nin dışında yaşanan ve resmî olarak ilan edilmemiş ölümlerin ölçeğinin açık bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

350 civarında bakım evi işleten HC One isimli şirket, bakım evlerinin üçte ikisinde Covid-19’tan kaynaklandığı tespit edilen ya da düşünülen 311 ölüm gerçekleştiğini duyurdu. Bir yardım kuruluşu olan MHA ise salgının bakım evlerinin yarısını etkilediğini, 131 bakım evinde 210 ölüm yaşandığını açıkladı. 

Guardian’da yer alan habere göre bu sayılar, Birleşik Krallık hükümeti baş sağlık danışmanı Chris Whitty’nın, İngiltere’deki her 7 bakım evinden 1’inde salgına rastlandığına ilişkin açıklaması ve yayımlanan resmi istatistiklerle çelişiyor. Uzmanlar, bakım evlerinde yaşanan ölümlerin istatistiklere hiç girmemesinden endişe duyduklarını belirtiyorlar.

Geçtiğimiz hafta sonu, London School of Academics’te, İtalya, İspanya, Fransa, İrlanda ve Belçika’dan gelen ilk sayılar üzerinde yapılan bir araştırma, salgın kaynaklı toplam ölümlerin yarısının bakım evlerinde yaşandığını ortaya koydu. Bakıme vlerinde kalanların salgın karşısında savunmasız olduğu, toplumsal mesafe önlemlerinin uygulanamadığı, personelin yeterince eğitimli olmadığı ve desteklenmediği, bu nedenle salgından daha fazla etkilendikleri belirtiliyor.