AVM'ler Mayıs başı açılacak ama... Tabip Odası'ndan uyarı

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, AVM'leri 11 Mayıs'ta açmaya hazır olduklarını, Berat Albayrak'ın AVM'lerin 4 Mayıs'ta açılmasını istediğini açıkladı. Ankara Tabip Odası, salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesi için Mayıs başının çok erken olduğuna dikkat çekti ve önlemlerin gevşetilmesi kararını soL'a yorumladı.

Neslihan Koçaslan

Koronavirüsüne karşı alınan önlemlerinin gevşetilmesi kapsamımda AVM’lerin açılacağı tarih ile ilgili tartışmalar sürerken, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, ''Bakan adına Yardımcısı Nureddin Bey aradı ve 'Sayın Bakanımız Berat Albayrak 4 Mayıs’ta AVM’lerin açılmasını istiyor' dedi. Biz de en erken 11 Mayıs olabileceğini söyledik'' ifadelerini kullanarak Bakan Albayrak'ın AVM'lerin açılmasını istediğini duyurdu.

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, önlemlerin ancak Haziran ortasında gevşetilebileceğini, Mayıs başının çok erken olduğunu, vakaların yaygınlaşmaya devam ettiğine dikkat çekti. 

Berat Albayrak 4 Mayıs'ta AVM'lerin açılmasını istiyor

AYD Başkanı Hüseyin Altaş, koronavirüsün yayılmasının engellemek için AVM’lerin kapatılmasından sonra Bakan Albayrak’ın AVM’lerin tekrar açılmasını istediğini belirtmiş ve şunları söylemişti:

-Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati Bey ile 1 hafta önce görüştük. Bizi aradı ve ‘Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, 4 Mayıs'ta AVM'lerin açılmasını istiyor’ dedi. Biz de ‘4'ü çok erken yetişmesi mümkün değil, 11'inden sonra olabilir’ dedik.

-Gün aşırı bu konuyu konuşuyoruz kendileriyle. Oldukça ilginç bir noktadayız. AVM yatırımcılarının çoğu bayramdan sonra açalım görüşündeler.

'Kapanan AVM'leri kendi kararımızla kapattık, 11 Mayıs'ta açmaya hazırız'

Türkiye'de 436 faal durumda AVM olduğunu, bunların yüzde 25'inin yabancı yatırımcıya ait olduğunu belirten Altaş, şöyle devam etti:

''Biz AVM'leri Kamunun talebiyle ya da AVM'lerde bulunan perakendecilerin en az %50'sinin talebiyle açabiliriz. Tabi Bilim Kurulu eğer olur der ise. Biz 11 Mayıs'tan sonra açmaya hazırız. AVM'nin ana kapısını açarız, ortak alanları kontrol ederiz ama onun dışındaki alanlarda perakendeciler faaliyet gösteriyor. Bizim korkumuz içerideki perakendecileri kontrol edememek''

'Vaka sayısı açıklananın iki katı, önlemler ancak Haziran ortalarında gevşetilebilir'

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Mayıs başında normal hayata dönülmesi ve önlemlerin gevşetilmesini soL'a yorumladı: 

''Bunun nedeni çok açık... Dün yapılan açıklamarda iyileşen kişilerin sayısı, hastalığa yakalanan yeni vakalarla eşitlendi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre bu hastalığın bir platoya girdiğini gösteriyor. Bu durum tabi bizim verilerimize göre böyle değil. Türk Tabipleri'nin verilerine göre, açıklanan hasta sayıları normalden daha az. Testi negatif çıkan ancak Covid-19 tanısına göre tedavi olan vakaların sayısı, şu anda bildirilenin iki katı kadar. Bunların toplumda bulaştırıcılığı halen devam ediyor. Önlemlerin gevşetilmesinin biraz daha geciktirilmesi lazım. Haziran’a doğru kaydırılması lazım. Mayıs’ın ilk haftası çok erken olur. Eğer Türkiye başarılı olup bu ilk şoku atlatmayı planlıyorsa sağlık açısından bu önlemlerin Haziran ortalarında gevşetilmesi daha uygun olur''

'Seneye kış ikinci dalga gelebilir'

İkinci bir dalga ihtimalini sorduğumuz Bulut, ''Bu yaz aylarında olmaz. Sonuçta rakamlar belli, biz nasıl gelişeceğini biliyoruz. Latin Amerika Ocak aylarında yazı yaşadı, Eylül’de Sonbahara girdiler. Güney yarı sularda vakalar artarken, kuzey yarı sularda yoğun ışık artışı ve sıcaklığın artışıyla beraber virüsün biraz daha bulaşıcılığı azalır. Ama ikinci dalgadan bahsederken, bizler Ekim, Kasım sonbahar döneminden bahsediyoruz. Yazın yeni bir ilaç geliştirme, aşı geliştirme çalışmaları olmazsa, umut belirmezse, tedavi ve aşılamayla ilgili önümüzdeki sonbaharın sonunda doğru Kasım, Aralık gibi. Yine kış ayları zor geçebilir'' dedi.