Almanya sığınmacı doktorları çalıştırmaya başlıyor

Avrupa'da Covid-19 kaynaklı ölüm sayılarının azlığı ile tartışılan Almanya, sağlık personelinin yetersizliği nedeniyle ülkedeki 14 bin Suriyeli sağlıkçıya başvurdu.

Dış Haberler

Covid-19’dan dolayı hastalanan doktor ve hemşire sayısının giderek artması üzerine, sağlık personelinin yetersizliği nedeniyle Almanya'nın sağlık yetkilileri, koronavirüs ile baş etmelerine yardımcı olmak için tıbbi eğitim almış sığınmacıları işe almaya başladı.

Ülke çapında hayati olmayan ameliyatların tamamı iptal edilirken yoğun bakım yataklarının sayısı 24 binden 40 bine çıkarıldı. Sağlık personeliyse yeniden eğitiliyor.

Hükümetin danışmanlığını yapan Robert Koch Enstitüsü, 2 bin 300 doktorun hastalandığını veya karantinaya alındığını tahmin ettiğini açıkladı. Ancak, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Sadece Bavyera eyaletinde, 244 doktor kliniklerini koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle kapatmak zorunda kaldı.

İngiltere menşeli the Guardian’da çıkan yazıya göre Alman tıbbi yetkililer tarafından desteklenen bir web sitesi olan Match4Healthcare, sağlık çalışanları ve gönüllüleri (hem Almanya'da yaşayan yabancıları, hem de Alman vatandaşlarını) desteğe ihtiyaç duyan klinikler ve bakım evleriyle eşleştirmeyi amaçlıyor.

Doğu Saksonya eyaleti, 2015 yılında gelen binlerce sığınmacı da dahil olmak üzere yabancı doktorları yardım etmeye çağıran bir kampanya başlatmış bulunuyor. Facebook’ta Almanya'daki Suriyeli doktorların üye olduğu bir gruba göre, çalışmak için resmi onay bekleyen 14 bin Suriyeli doktor var.

Saksonya'nın başkenti Leipzig'deki bir sağlık sözcüsü, “Yardım edecek konumda bulunan herkesle temasa geçmeye hevesliyiz” dedi. “Henüz tıbbi ruhsatı olmayan, ancak ruhsat almak için işlem başlatmış” kişilerle de temasa geçebileceklerini bildiren yetkili şimdiye kadar 400 kişiyle iletişime geçtiğiklerini belirtti.

Aşırı Sağın Kalesinde Sığınmacılardan Yardım Talebi

Nüfusu 4 milyonun biraz üzerinde olan Saksonya, pandemiden diğer bölgeler kadar kötü bir şekilde etkilenmedi. Cuma günü eyalette yaklaşık 4 bin doğrulanmış vaka vardı ve bunların 76'sı hayatını kaybetti. Eyaletteki tıbbi kurum SLAEK’in sözcüsü "Şu anda durum hâlâ kontrol altında, ama daha da kötüleşmesine hazırlanmamız gerekiyor," dedi.

Kurum Facebook paylaşımında, Almanca konuşan, “Saksonya'da yaşayan, ancak henüz koronavirüs desteğine yardımcı olmak için tıbbi ruhsatına sahip olmayan yabancı doktorlara” çağrıda bulundu.Saksonya'nın çağrısını dikkat çekici kılan şey, ırkçı hareket Pegida'nın evi ve aşırı sağ Alternatif für Deutschland (Almanya için Seçenek, AfD) partisinin kalbi olması. AfD, 2017 seçimlerinin ardından parlamentodaki en büyük muhalefet partisi haline geldi.