Alman Deutsche Welle’nin faşizme yaranma çabası geri tepti

Alman hükümet medyası Deutsche Welle’nin Brezilya’nın faşist devlet başkanı Bolsonaro’yu eleştiren gazeteciyi işten atması gazetenin protesto edilmesine neden oldu.

Dış Haberler

Almanya'nın devlet destekli yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin, Brezilya’nın faşist Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'yu eleştiren sosyal medya paylaşımının ardından gazeteci Joao Paulo Cuenca'nın yazılarına son vermesi Brezilya’da eylemlere neden oldu.

Ödüllü gazeteci Cuenca, sosyal medya paylaşımında, 18. yüzyıl filozofu Jean Meslier'nin ''insanlar ancak son kral son papazın bağırsakları ile asıldığında özgür olacaklar'' sözlerine atıfta bulunarak, Brezilyalıların ancak “Bolsonaroların sonuncusu papaz Igreja Universal'ın bağırsaklaryla asıldığında” özgür olacaklarını yazmıştı.

Başkan Jair Bolsonaro’nun oğlu Eduardo’ysa gazeteciye yönelik bir linç kampanyası başlatmıştı. Ölüm tehditleri alan Cuenca, 2019'da benzer tehditler nedeniyle Brezilya'dan ayrılmıştı.

Faşizm karşıtlığı Deutsche Welle'nin değerleriyle uyuşmuyor

Cuenca'nın yazılarına düzenliolarak yer veren Deutsche Welle, Twitter hesabından Bolsonaro'yla ilgili mesajının değerleriyle uyuşmaması nedeniyle Cuenca'nın köşe yazılarını artık yayınlamayacağını açıkladı. Alman medya platformu, Cuenca'nın kişisel paylaşımını, nefret söylemi ve şiddete teşvik olarak yorumladı. 

Deutsche Welle'nin hareketi Brezilya'daki gazeteciler tarafından aşırı sağ güçlerin baskısına boyun eğmekle eleştirilirken, basın kuruluşunun faşist hükümete destek vermesi protestolara yol açtı.

Almanya'daki Brezilya diasporası ve Alman Gazeteciler de karara tepki göstererek, 107 imzalı bir protesto mektubu hazırladı. Sansüre son verilmesini talep eden imzacılar, kanaldan köşe yazılarını yayınlamaya devam etmesini talep etti.

Cuenca: DW faşizmle yan yana durmayı tercih etti

İşten atılan gazeteci Cuenca, Deutsche Welle’nin motivasyonundan emin olmadığını açıklayarak, "ya DW Brezilya'daki nefret hükümetinden gelen baskıya teslim oldu ya da hükümetin dokunaçları Almanya'ya yayıldı" dedi. Cuenca ayrıca, eleştirdiği kişiler tarafından işten atılması için düzenlenen kampanyalara alıştığını ve bunun çalıştıığı her yerde başına geldiğini, ancak hiçbir medya kurluşunun bu kadar hızlı ve bu kadar korkmuş bir şekilde kendisine kapıyı göstermediğini belirtti.

Kendisine destek verenlere teşekkür eden Cuenca, ''Beni desteklemeye gelen ve DW'nin bu üzücü olayda yan yana durmayı tercih ettiği Brezilya faşizminin küçük bir örneğini yaşayan herkese dayanışma duygularımı sunarım. Bu insan olmayan yaratıklar homurdanabilirler, ama çoktan kaybettiler. ASLA geri çekilmemeliyiz'' ifadelerini kullandı.

Bolsonaro'nun oğlu Eduardo ise Deutsche Welle'yi tebrik ederek, Cuenca'ya dava açmak için avukatlarıyla iletişim halinde olduğunu söyledi.