Adaletleri bu kadar: İşte AKP -MHP koalisyonunun tahliye listesi...

AKP ve MHP'nin çıkardığı yeni infaz yasasından yararlananlar iktidarın 'adalet' terazisinin kısa bir özeti oldu. Yeni infaz yasası kapsamında cezai indirimden yararlananlar toplumun hafızasından silinmeyecek suçları işleyen Soma tutukluları, Çorlu sanıkları, Gezi’de hayatını kaybedenlerin katilleri, faşistler, dolandırıcılar, suç örgütü liderleri...

Haber Merkezi

AKP’nin ve MHP’nin Meclis’e getirdiği yeni infaz yasası geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

AKP'nin 18 yıllık iktidar deneyiminin özeti haline gelen düzenleme, Soma tutukluları, Çorlu sanıkları, Gezi’de hayatını kaybedenlerin katilleri, faşistler, dolandırıcılar ve suç örgütü liderlerinin "özgür" kalmasına olanak sağladı.

İşte AKP adaletini gözler önüne seren infaz düzenlemesinden yararlanacakların listesi:

Soma tutukluları

2013 yılında Manisa’nın Soma ilçesindeki bir madende gerçekleşen katliamın sonucunda 301 madenci hayatını kaybetmiş, 51 kişi hakkında dava açılmıştı. 51 kişinin yargılandığı Soma Davası Temmuz 2018 tarihinde sonuçlanmış, 14 sanığa çeşitli cezalar verilmişti.

Davada tutuklu yargılanan patron Can Gürkan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası almış, tutuksuz yargılanan Murat Bodur iyi hal indirimi kullanılarak 6 yıl 3 ay, Mehmet Ali Günay Çelik iyi hal indirimi ile 11 yıl 8 ay, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık 10 yıl 10 ay, Hüseyin Alkan, Haluk Evinç, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Fuat Ünal iyi hal indirimi ile 8 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. 

Ceza alan 14 kişi, 'olası kastla öldürme', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından yargılanmıştı.

Yeni infaz yasasına göre, Soma tutuklularının yaralama suçlarından aldığı cezalara 1/2 oranında indirim uygulanacak.

Zaten indirime gerek kalmadan 2019 yılında Can Gürkan tahliye edilmiş, yeniden maden işletmesi için ruhsat alması önündeki engeller dahi kaldırılmıştı.

Can Gürkan

Çorlu tren kazasının failleri

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren faciası davasının dört sanığı, taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan yargılanıyor.

Yeni infaz yasasına göre, dört sanığın ceza alması durumunda cezalarının sadece yarısını infaz edilecek.

Ali İsmail'in failleri

2 Haziran 2013 tarihinde Eskişehir’deki Gezi Parkı eylemlerine katıldığı için polis ve yandaşların saldırısına uğrayan, 38 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın, faiileri de yeni infaz yasasından yararlanacak.

Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesi davasında  ‘kasten yaralama sonucu ölüme neden olma’ suçundan 13 yıl hapis cezası alan polis memuru Mevlüt Saldoğan’ın cezasına iyi hâl indirimi yapılmış, cezası 10 yıl 10 aya düşürülmüştü. Yeni düzenlemeye göre cezasının yarısını yatacak olan Saldoğan, iki yıl içinde tahliye olabilecek. Ayrıca davada tutuklu yargılandığı için, hapiste bulunduğu süre göz önüne alınırsa yakın zamanda çıkması da ihtimaller dahilinde.

Polis memuru Yalçın Akbulut da aynı suçtan 12 yıl hapis cezası almış, iyi hal indirimi uygulanarak cezası 10 yıla indirilmişti. Akbulut da söz konusu düzenlemeden yararlanacak.

Ali İsmail’in katillerinden İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever'e 8’er yıl hapis cezası verilmiş yine iyi hal indirimi uygulanarak cezaları 6 yıl 8 ay indirilmişti. Yeni düzenlemeye göre, İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever tahliye olabilecek. 

Mevlüt Saldoğan

Berkin Elvan'ın katil zanlısı

16 Haziran 2013 tarihinde evinden ekmek almak için çıkan ve polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle yaralanarak 269 komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın davası hâlâ sürüyor. Katil zanlısı Fatih Dalgalı, ‘olası kasıtla öldürme’ suçundan yargılandığı davada "eğer ceza alırsa" cezai indirimden yararlanabilecek.

Abdullah Cömert'in failleri

Hatay’daki Gezi Parkı eylemlerinde başından gaz kapsülü ile vurularak öldürülen Abdullah Cömert’in ölümünün faili polis memuru Ahmet Kuş, ‘Kastın aşılması suretiyle adam öldürme’ suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası almıştı. Abdullah Cömert’in faili de aftan yararlanabilecek.

Aladağ'da öldürülen çocukların failleri

29 Kasım 2016'da bir tarikat yurdunda çıkan yangında 10’u öğrenci 12 kişi hayatını kaybetmişti. İçinde yurt müdürünün olduğu sanıklar hakkında ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan dava açılmıştı. Sanıklar, İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, yurt müdürü Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, dernek görevlilerinden Mahmut Deniz 10 yıl, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yeni düzenlemeye göre 12 kişinin ölümünün faillerine de cezai indirim uygulanacak.

Çiftlik Bank dolandırıcısı Mehmet Aydın

Binlerce insanı dolandırarak ülkeden kaçan Çiftlik Bank’ın CEO’su Mehmet Tosun da cezai indirimden yararlanacaklar arasında. Mehmet Aydın, firari sanık olduğu davada ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme’, ‘bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık’, ‘ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ suçlarından yargılanıyor. Yeni düzenlemeye göre bu suçlara cezai indirim uygulanabilecek.

Mehmet Aydın

Emrah Serbes

Alkollü araç kullanırken yaptığı kaza sonucunda üç kişinin ölümüne sebep olan Emrah Serbes, ‘bilinçli taksirle 3 kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezası almıştı. Bu suçun da yeni infaz yasası kapsamına girmesiyle birlikte Serbes, 1 yıl 3 ay içerisinde tahliye olabilecek.

Emrah Serbes

Alaattin Çakıcı

Suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, birçok suçtan hüküm giymişti. Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, cinayete azmettirmek gibi suçlardan hüküm giyen Çakıcı’nın hüküm giydiği ve yeni yasa kapsamına girerek cezai indirim uygulanan suçları şöyle:
.Gazeteci Hıncal Uluç'u yaralamaya azmettirmek davasında 3 yıl 4 ay hapis cezası

.Borsacı Adil Öngen'in arabasının kurşunlanmasıyla ilgili olarak 10 yıl 10 ay hapis cezası

.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası

Böylece Çakıcı, cezaevinde yattığı süre dikkate alınarak tahliye edildi.

Alaattin Çakıcı

Kürşat Yılmaz

12 Eylül öncesinde Ülkü Ocakları Derneği’nde görev almış, birçok cinayet, yaralama, azmettirme ile suçlanan, 15 Temmuz 1999′da Kuşadası eski Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu cinayetinin azmettircisi  Kürşat Yılmaz da cezai indirim kapsamına giriyor.

Kürşat Yılmaz, 2019 yılında yargılanmasının yeniden başladığı davanın sonucunda , ‘suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’ suçundan 4 yıl 2 ay, ‘suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak yağmaya teşebbüs’ suçundan 4 yıl 7 ay ve ‘yağmaya teşebbüs’ suçlarından 2 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kürşat Yılmaz

Erol Evcil

Alaattin Çakıcı’nın kasası olarak bilinen Erol Evcil, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından tahliye oldu.

Nesim Malki cinayetini azmettiricisi olan Erol Evcil, suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu iddiasıyla hakkında verilen 6 yıl 8 ay hapis cezasının kesinleşmesi sonrası 2015’te tekrar tutuklanmıştı. Evcil, o tarihten beri cezaevindeydi.

Erol Evcil