ABD'nin Polonya'daki ağırlığı artıyor

Polonya Devlet Başkanı Andrzeij Duda’nın ABD'ye gerçekleştireceği ziyarette, ABD ve NATO'nun Polonya'daki varlığını güçlendirecek adımların ele alınacağı belirtildi.

Dış Haberler

Polonya’da yayınlanan Dziennik Gazeta Prawna gazetesi, Polonya Devlet Başkanı Andrzeij Duda’nın Çarşamba günü başlayacak ABD ziyareti sırasında gerçekleştirilecek güvenlik görüşmelerine atıfla ABD’nin Polonya’ya 2 bin asker konuşlandırmayı planladığını yazdı.

Sputnik’te yer alan habere göre, Dziennik Gazeta Prawna’ya konuşan kaynaklar, ABD Hava Kuvvetleri’nin Almanya’dan Polonya’ya 30 F-16 savaş uçağı kaydıracağını ve Polonya ordusuna beş adet US C-130 Hercules askerî kargo uçağı vereceğini kaydetti. F-16’ların Almanya’daki 28 F-16’nın bulunduğu Spangdahlem Hava Üssü’nden getirilebileceği belirtildi. Ayrıca Polonya’nın ABD’den yeni savaş helikopterleri satın almak istediği de iddia edildi.

Gazete’nin haberine göre Duda’nın ziyareti sırasında, ABD güçlerinin Polonya ordusuyla birlikte çalışacağı ilkeleri düzenleyecek bir ABD-Polonya Savunma İşbirliği Yasası'nın imzalanması da gündemde. 

Rusya tepkili

NATO ve ABD kuvvetleri düzenli olarak Polonya topraklarında askerî tatbikat gerçekleştiriyor ve Polonya’yı Baltık Ülkeleri’ne birlik kaydırmak için transit ülke olarak kullanıyor. Ayrıca, ABD’nin Polonya’da konuşlu sembolik bir Hava Kuvvetleri birliği de bulunuyor. 2019 yılının Eylül ayında, ABD Başkanı Trump, Polonya’da kalıcı bir askerî üs kurulmasını onaylamış, Polonya hükümeti ise üsse ‘‘Fort Trump’’ isminin verilmesini önermişti.

ABD Polonya’da konuşlandırdığı birliklere ek olarak, ülkenin kuzeyinde balistik füzelerin engellenmesi için tasarlandığı iddia edilen bir Aegis Ashore füze savunma tesisi de inşa ediyor. Moskova ise 2022 yılında faaliyete geçmesi beklenen tesisin saldırı amaçlı nükleer başlıklı kruz füzelerinin konuşlandırıldığı bir istasyona dönüştürülebileceğini belirtiyor.

Mayıs ayında, Alman milletvekillerinin ABD’den taktik nükleer silahlarını ülkeden çekmesini talep etmesinin ardından, ABD’nin Polonya Büyükelçisi, Polonya hükümetinin bu silahları kendi ülkesinde konuşlandırmasını önermişti. Polonyalı yetkililer böyle bir niyetlerinin bulunmadığını açıklarken, Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu tür bir adımın, Rusya ile NATO arasında 1997 yılında imzalanan ve NATO’nun yeni üyelerinin topraklarına nükleer silah konuşlandırmamayı taahhüt ettiği anlaşmaya aykırı olacağını kaydetmişti.

Ayrıca Moskova Haziran ayı başında, ABD’nin Almanya’dan çekme kararı aldığı 9 bin 500 askerin Polonya’ya yerleştirilmesi halinde Rusya-NATO ilişkilerinin daha da kötüye gideceği uyarısında bulunmuştu.