ABD’li vekil: İran kendisine çeki düzen versin yoksa Süleymani’nin yanına gider

ABD’de Cumhuriyetçi Vekil Gaetz, davranışlarını ‘terörizm’ olarak nitelendirdiği İran'ı tehdit etti.

Dış Haberler

ABD Donanması'nın Basra Körfezi'nde İranlı küçük savaş botları tarafından tacize uğradığına dair son iddialarına yanıt veren Başkan Donald Trump, Amerikan savaş gemilerine bu tür davranışlarda bulunan herhangi bir İran Devrim Muhafızları gemisini ateş etmelerini ve batırmalarını emrettiğini söylemişti.

ABD'li Cumhuriyetçi Vekil Matt Gaetz, İran'a ABD güçlerine karşı hareketini "terörizm" olarak nitelendirdi ve ABD’nin buna yanıt vereceğini belirtti.

ABD’li vekil "ABD, Başkan Trump'ın doktrini altında İran'la savaş istemiyor, sonu gelmeyen dış savaşlara girmeyeceğiz, ancak teröristleri bertaraf edeceğiz. Dolayısıyla, herhangi bir şekilde terörizme başvuran İranlı yetkililere çok açık bir mesajım var: Ya kendinize çeki düzen verirsiniz ya da General Süleymani’yle buluşmaya hazırlanırsınız" diye konuştu.

İranlı General Kasım Süleymani Irak'ta diplomatik bir görev esnasında ABD tarafından öldürülmüştü.

Bizimle Savaşırsanız Kaybedersiniz’

Gaetz, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ı yakın zamanda gerçekleştiği iddia edilen Basra Körfezi'nde devriye gezen ABD savaş gemilerini taciz etmenin sonuçları konusunda zaten uyardığını belirtti. ABD ile herhangi bir "savaşın" İran tarafından kaybedileceğini de sözlerine ekledi, ancak bu tür düşmanlıklarda nihai kazananın nedenini açıklamaksızın Çin olacağını da söyledi.

Trump çarşamba günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD savaş gemilerini taciz eden herhangi bir İran Devrim Muhafızları gemisini "vurup" imha etmesini talimatını verdiğini belirtmişti.

Duyuru, ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'nın birkaç İran gemisinin "ABD gemilerini son derece yakın mesafeden ve yüksek hızlarda defalarca geçtiğini" bildirmesinden bir hafta sonra gelmişti.

İran: ABD Salgınla Savaşmak Yerine Provokasyonlarla Uğraşıyor

Bir Pentagon raporuna göre, İran Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Trump'a verdiği cevapta İran'ı tehdit etmek yerine ABD'nin, şimdiye kadar Covid-19’dan enfekte olan 5 bin 734 askerini kurtarmaya odaklanması gerektiğini söylediği öne sürüldü. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, salgınla savaşmak yerine ABD denizcilerinin "evden 7,000 mil (11265.41 km) uzakta" İran Devrim Muhafızları Donanmasına karşı provokasyonlar yürüttüğünü belirtti.