ABD'den yeni 'fikri mülkiyet hırsızlığı' yasası hazırlığı

Amerikan üniversitelerindeki Çin etkisinden rahatsız olan Beyaz Saray, 'fikri mülkiyet hırsızlığı' yasalarını sıkılaştırmaya hazırlanıyor.

Dış Haberler

İki partiden de üyeleri olan bir grup ABD senatörü, başta Çin olmak üzere rakip ülkelerin "fikri mülkiyet hırsızlığına" karşı ABD üniversitelerindeki araştırmaları korumaya yönelik bir yasa tasarısı açıkladı.

Tasarının, bazı Çin vatandaşlarının ABD üniversitelerine girerek "casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı" yaptıklarına ilişkin şüpheler nedeniyle hazırlandığı belirtiliyor.

“Amerikan İnovasyonlarının Korunması Yasası”, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ulusal ve ekonomik güvenlik çıkarları ile ilgili bazı hassas teknolojilere erişim isteyen yabancı uyruklulara vize vermeyi reddetme yetkisini güçlendirmeyi öneriyor.

Tasarı, Eğitim Bakanlığı'na yabancı kuruluşlardan gelen hediyeleri usulüne uygun olarak bildirmeyen ABD okullarını cezalandırma yetkisi verilmesini de öngörüyor.

Federal hibe başvurularında dış ülkelerden gelen desteği açıklamayanlara para ve hapis cezası verilmesi, ayrıca ABD okullarının ve üniversitelerinin dışarıdan gelen fonları bildirme zorunluluğunun daha düşük miktarlara çekilmesi isteniyor. 

ABD üniversitelerinde, Çin vatandaşlarının ve Çin hükümetinin fonladığı araştırmaların varlığı Trump yönetimini uzun süredir rahatsız ediyor. Yakın zaman önce Harvard Üniversitesi'nin bir öğretim üyesi, ABD makamlarına Çin tarafından yürütülen bir işe alım programı ile olan bağları ve Çin hükümetinden aldığı fon hakkında yalan söylemekle suçlanmıştı. 

Reuters'ın kaynaklarına göre, Washington Çin ordusuyla bağlantıları olduğundan şüphelenilen binlerce Çinli lisansüstü öğrencinin vizesini iptal etmeye hazırlanıyor.