ABD'de eylemler onuncu gününde

George Floyd için Perşembe günü Minneapolis'te bir cenaze töreni düzenlenirken, ABD genelinde eylemler ve polis şiddeti devam ediyor. 

Dış Haberler

ABD’nin Minneapolis şehrinde bir polis memurunun dakikalarca boynuna diziyle bastırması sonucu yaşamını yitiren George Floyd için Perşembe günü bir cenaze töreni düzenlendi. Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde düzenlenen törende konuşan ailenin avukatı avukatı Benjamin Crump ‘‘George Floyd’u öldüren koronavirüs pandemisi değildi. Hepimizin Amerika’da gayet yakından bildiğimiz bir başka pandemiydi. George Floyd’u öldüren ırkçılık ve ayrımcılık pandemisiydi’’ diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan Rahip Al Sharpton’sa, Floyd’un ölümünün değişim için bir katalizör olmasını dileyerek, ‘‘Dizlerinizi boynumuzdan çekin’’ diye seslendi.

Eylemler sürüyor

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler onuncu gününde de devam etti. 

Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Meydanı’nda bir araya gelen yüz kadar gösterici ‘‘Bir yere ayrılmıyoruz’’ sloganları attı.

San Fransisco bölgesindeki eylemlere ise lise ve üniversite öğrencileri öncülük etti. Eylemlerde polis güçlerine ayrılan mali kaynakların azaltılması talep edildi.

New York’ta ise eylemlerin adresi Brooklyn oldu. Bin kadar gösterici sloganlar atarak yürüyüş yaparken, Manhattan’daki eylemde NYPD (New York Polis Departmanı) yasaklansın sloganları atıldı. New York eyaletinin Buffalo kentinde düzenlenen eylemeyse polisin müdahalesi sert oldu. Polisler eylemcilerin üzerine doğru ilerlerken, iki polis konuşmak amacıyla yanlarına gelen 75 yaşındaki göstericiyi sert bir şekilde iterek yere düşürdü. Başını beton zemine çarpan göstericinin yerde hareketsiz kaldığı ve kafasından kan geldiği görüldü. Kameralara yansıyan olayla ilgili olarak eyalet polisi yaptığı açıklamada “bir kişinin ayağının takılıp düşmesi sonucu yaralandığı”nı iddia etti.

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Buffalo Polis Amiri Byron Lockwood, Niagara Meydanı’ndaki olaya karışan iki polis memurunun uzaklaştırma aldıklarını duyurdu. Polisin saldırısı sonucu 75 yaşındaki göstericinin kafa travması geçirdiği, durumunun ciddi ama stabil olduğu kaydedildi.

Philadelphia'da sağcılar terör estirdi

Geçtiğimiz pazartesi binlerce kişinin polis şiddetini protesto etmek için sokaklara döküldüğü Philadelphia kentinde ise golf ve beyzbol sopaları taşıyan yaklaşık 50 kişilik sağcı bir grup şehrin Fishtown mahallesinde terör estirmesine ilişkin görüntüler ortaya çıktı. ‘‘Black Lives Matter’’ (Siyahların hayatları değerlidir) dövizleri taşıyan insanları tehdit eden grubun, kendilerine yanıt verenlere hakaret ettiği ve üzerlerine tükürdüğü görüldü. Grupta ateşli silah taşıyanların da olduğu bildirilirken, grubun görüntülerini kaydeden bir kişinin de dövüldüğü öğrenildi.